Saturday, June 27, 2009

Jauh

I wish I had the guts to walk away

and forget about what we had.

But, I can’t because I know you won't come after me,

and I guess that's what hurts the most.


Loving you was easy,

losing you was hard.

Loving you is still easy,

but knowing you are no longer mine,

is the hardest of it all.


If you could choose between life and death

you would almost rather die,

love is fun but hurts so much

the price you pay is high.

And so I say don't fall in love,

you will get hurt before your through.

You see my friend, I ought to know,

I fell in love with you.


I thought I'd forget you, but I guess I forgot to.


You hurt me more than I deserve,

how can you be so cruel?

I love you more than you deserve,

why am I such a fool?


It's amazing how you make your face just like a wall,

how you take your heart and turn it off,

how I turn my head and lose it all.


Every few nights or so you pop into my dreams,

I just can't get rid of you like you got rid of me.


Days continue to pass, stars continue to shine.

Why do I have tears in my eyes today

when he was NEVER mine?


If I could be anyone at this moment,

I'd be her so you'd love me too.


Should I smile because he's my friend,

or cry because that's all he is?


Love that we can not have is the one that last the longest,

hurts the deepest and feels the strongest.


When you're near it seems that I took you for granted,

but now that distance is between us,

it made me realized that your love has been a part of my life.


Nobody said it was easy;

it's such a shame for us to part.

Nobody said it was easy...

no one ever said it would be this hard.




Pernah ada rasa cinta

Antara kita kini tinggal kenangan

Inginku lupakan semua tentang dirimu

Namun tak lagi kau seperti dirimu oh bintangku...


Jauh kau pergi meninggalkan diriku

Disini aku merindukan dirimu

Kini ku coba mencari penggantimu

Namun tak lagi kau seperti dirimu oh kekasih...


*by : KARAMEL


Tuesday, June 23, 2009

Sepi Seorang Perindu


Bisikku pada bulan,
Kembalikan temanku,
Kekasihku,
Syurgaku
Tanpa dia,
Malam menemaniku,
Sepi memelukku,
Bulan,
Jangan biar siang,
Biar alam ini kelam,
Biar ia sepi,
Sepertiku….

**Petikan Dari Filem Sepi

Monday, June 22, 2009

LOBANG HIDUNGMU TETAP MENJADI POJAAN HATIKU


Kali ni Pak ABU nak bercerita sedikit pasal minat Pak ABU kat superbike. Haa...jangan terkejut. Gambar kat atas ni ialah sebijik motor naked bike yang baru je kakak Pak ABU beli 2 3 minggu lepas (sah-sah la suami dia yang ride). Namanya Kawasaki ER-6N berkuasa 650cc. Harganya boleh tahan gak la..RM35k je. Keluaran tahun 2009. Sekali Pak ABU try, terus Pak ABU jadi angau...

Pastu, bila dah angau, Pak ABU mula la berangan-angan nak beli gak sebijik (padahal duit takde). Kalau kakak Pak ABU dah beli Kawasaki ER-6N, Pak ABU taknak la sama kan. Nak tau motor apa yang Pak ABU aim sekarang ni? Ni gambar dia kat bawah...


Yang ini namanya Kawasaki Z1000. Dah nama dia pun Z1000 kan. So kuasa dia pun 1000cc gak la. Spesifikasi beliau ni seperti berikut:

Engine Type4-Stroke, Liquid-Cooled, DOHC, 4-Valve, 4-Cylinder
Displacement953 cc
Bore & Stroke77.20 x 50.9 mm
Maximum Torque72.8 lb/ft @ 8,200 rpm
Compression Ratio11.2:1
Fuel InjectionDFI® with four 36mm Keihin throttle bodies, oval sub-throttles, ultra-fine atomizing fuel injectors
IgnitionTCBI Digital Advance
Transmission6-Speed
Final DriveX-Ring Chain
Frame TypeBackbone, high-tensile steel tubes and cast aluminum engine sub-frame
Rake/Trail24.5 deg. / 4.0 in.
Front Suspension/Wheel Travel41mm inverted cartridge fork with stepless rebound damping and adjustable spring preload / 4.7 in.
Rear Suspension/Wheel TravelBottom-Link Uni-Trak® with gas-charged shock, stepless rebound damping and adjustable spring preload / 5.9 in.
Front Tire Size120/70 ZR17
Rear Tire Size190/50 ZR17
Wheelbase56.9 in.
Front Brake TypeDual 300mm petal rotors with radial-mount four-piston calipers
Rear Brake TypeSingle 250mm petal rotor with single-piston caliper
Fuel Tank Capacity4.9 gal.
Seat Height32.3 in.
Overall Length82.3 in.
Overall Width30.7 in.
Overall Height41.9 in.
ColorPearl Crystal White
Warranty12 months
Good Times™ Protection Plan12, 24, 36 or 48 months


Ehh...jap...belum habis lagi. Ini baru sebijik. Ada lagi motor yang Pak ABU aim. Cuba ke bawah lagi...

Naked ni pulak bernama Kawasaki Z750. Spesifikasi dia baca je kat bawah ni..

Model:Kawasaki Z750
Year:2008
Category:Naked bike
Rating:74.2 out of 100. Show full rating and compare with other bikes
Engine and transmission
Displacement:748.00 ccm (45.64 cubic inches)
Engine type:In-line four
Stroke:4
Torque:78.00 Nm (8.0 kgf-m or 57.5 ft.lbs) @ 8300 RPM
Compression:11.3:1
Bore x stroke:68.4 x 50.9 mm (2.7 x 2.0 inches)
Fuel system:Injection
Valves per cylinder:4
Fuel control:DOHC
Ignition:TCBI Digital Advance
Starter:Electric
Cooling system:Liquid
Gearbox:6-speed
More detailsConsult a Kawasaki repair manual.
Physical measures
Dry weight:207.0 kg (456.4 pounds)
Seat height:815 mm (32.1 inches) If adjustable, lowest setting.
Overall height:1,100 mm (43.3 inches)
Overall length:2,085 mm (82.1 inches)
Overall width:805 mm (31.7 inches)
Wheelbase:1,440 mm (56.7 inches)
Chassis and dimensions
Frame type:Backbone, high-tensile steel tubes and cast aluminum engine sub-frame
Rake (fork angle):24.5°
Trail:103 mm (4.1 inches)
Front suspension:41mm inverted cartridge fork with stepless rebound damping and adjustable spring preload / 4.7 in.
Rear suspension:Bottom-Link Uni-Trak® with gas-charged shock, stepless rebound damping and adjustable spring preload / 5.9 in.
Front tyre dimensions:120/70-ZR17
Rear tyre dimensions:180/55-ZR17
Front brakes:Double disc
Front brakes diameter:300 mm (11.8 inches)
Rear brakes:Single disc
Rear brakes diameter:250 mm (9.8 inches)
Speed and acceleration
Other specifications
Fuel capacity:18.50 litres (4.89 gallons)
Comments:Also available with ABS brakes














































































































Amacam? Menggoda tak? Belum lagi berhenti di sini ye pembaca-pembaca sekalian. Ada sebijik lagi naked yang Pak ABU nak tunjukkan kat anda semua.


Inilah dia pojaan hati Pak ABU. Jeng...Jeng...Jeng...Mempersembahkan, Suzuki B-King with ABS. Korang baca sendiri je la ek spesifikasi dia. Pak ABU dah speechless..

Engine:4-stroke, liquid-cooled, DOHC
Bore Stroke:81.0 x 65.0mm
Compression Ratio:12.5 : 1
Fuel System:Fuel injection
Lubrication:Wet sump
Ignition:Electronic ignition (Transistorized)
Transmission:6-speed constant mesh
Final Drive:RK GB50GSV Z4, 118 links
Overall Length:2245 mm (88.4 in)
Overall Width:800 mm (31.5 in)
Overall Height:1085 mm (42.7 in)
Seat Height:805 mm (31.7 in)
Ground Clearance:120 mm (4.7 in)
Wheelbase:1525 mm (60.0 in)
Dry Weight:239 kg (526 lbs)
Suspension Front:Inverted telescopic, coil spring, oil damped
Suspension Rear:Link type, coil spring, oil damped
Brakes Front:Disc brake, twin
Brakes Rear:Disc brake
Tires Front:120/70ZR17M/C (58W) tubeless
Tires Rear:200/50ZR17M/C (75W) tubeless
Fuel Tank Capacity:16.5 L (4.4/3.6 US/Imp gal)
Color:Gray/Silver, Black/Matte Black

Happy Father's Day


Di kesempatan ini, Pak ABU pun nak ucapkan Selamat Hari Bapa kepada bapa-bapa yang ada di seluruh pelusuk negara. Walaupun Pak ABU kurang dapat kasih sayang dari beliau, tapi Pak ABU tetap menerimanya sebagai dugaan dari Allah s.w.t. Hakikatnya, beliau tetap bapa Pak ABU. Mungkin semasa Pak ABU mooda-moody dulu Pak ABU marah, tapi bila umur dah meningkat dewasa, Pak ABU menerima qada' dan qadar itu. Pak ABU pun nak wish Selamat Hari Bapa kepada ibu Pak ABU kerana membesarkan Pak ABU dengan kasih sayang sepenuhnya. Beliaulah yang menjadi bapa untuk kami sekeluarga semasa ketiadaan bapa. Tanggungjawabnya bukan sahaja sebagai seorang ibu, tapi juga sebagai seorang bapa. Betapa berat tanggungjawab dan besarnya pahala ibuku itu. Terima kasih di atas segala perit jerih mereka membesarkan kita sehingga kita menjadi seperti hari ini. Sesungguhnya jasamu itu tidak mampu untuk Pak ABU sebagai anak membalasnya..

Satu... kasih yg abadi
Tiada tandingi dia yang satu
Dua... sayang berpanjangan
Membawa ke syurga kasihnya ibu

Tiga... lapar dan dahaga
Rela berpayahan setianya ayah
Empat... mudah kau ketemu
Berhati selalu beza antara
Kasih dan kekasih

Ibu kuingat dahulu
Menyisir rambut ku kemas selalu
Ayah menghantar ke sekolah
Bergunalah ilmu bila dewasa

Sayang dengar lagu ini
Untuk kau sandarkan buat pedoman
Jangan manis terus ditelan
Pahit terus dibuang... itu bidalan
Harus kau renungkan

Pulau Perhentian : Jauh Perjalanan, Luas Permandangan..




SERONOK..

PENAT..

PUAS..

Itulah perasaan yang boleh digambarkan oleh Pak ABU ketika ini. Mana tak nya, perjalanan pergi dan balik sahaja mengambil masa lebih 12 jam. Naik kematu gak la buntut Pak ABU ni. Rokok tak payah cerita la. Entah berapa bungkus Pak ABU telan. Asal ada je berhenti, mesti rokok yang dituju dulu.

Kitorang stay kat Coral View Resort selama 3 hari 2 malam. Mula-mula sampai tu, sudah menimbulkan 1 perasaan kurang enak di mana resort tersebut tidak mempunyai mini jeti. Apalagi, basah la kasut Pak ABU tatkala nak turun dari bot. Haish...susah ini macam woo..

Keesokan harinya, bermula la episod di mana kitorang akan menelan air laut yang masin iaitu aktiviti snorkling sampai lebam. Start 9 am habis pukul 4 pm. Time ni, macam-macam ragam bebudak ni kita boleh tengok. Ada yang muntah sebab terhidu asap bot (namanya terpaksa dirahsiakan), ada yang berenang tapi masih jugak tempat yang sama dan macam-macam lagi la kerenah depa ni. Kalau menjerit tu, tak payah cerita la. Ye la, pertama kali kot snorkling. Tapi yang paling ketara ialah ramai gila antara depa ni jadi "kuda laut". Nak tau kenapa Pak ABU gelarkan mereka "kuda laut"? Sebabnya, depa bukan snorkling, tapi kedudukan macam kuda laut (kaki asyik ke bawah kepala di atas). Alasan depa takut tengok dasar laut yang dalam. Memang kelakar. Disebabkan ragam-ragam mereka itu, sedikit sebanyak menghiburkan hati Pak ABU. Terima kasih semua.

Bagi penilaian peribadi Pak ABU yang suka pergi mengembara ni, Pulau Perhentian tidaklah begitu menarik kalau nak dibandingkan dengan Pulau Redang (Pak ABU pergi tahun lepas). Pertama sekali tempat penginapan yang mana terlalu ramai pengunjung. Pak ABU kurang minat sangat sebenarnya pergi bercuti tempat-tempat pack ni. Ye la kan..sudah nama pun pulau adalah tempat mencari kedamaian. Tapi bab makanan, Pak ABU boleh bagi 5 bintang la kat Coral View Resort. Memang best..



Keduanya pulak, dari segi aktiviti snorkling. Bagi Pak ABU, coral-coral kat sini kurang menarik. Ikan-ikan pun tak banyak. Mungkin disebabkan oleh pemanasan global yang berlaku kot. Apapun hati Pak ABU seronok dapat bercuti di Pulau Perhentian. Kalau nak bagi rate, Pak ABU bagi 4.5 bintang. Ok la tu kan..

Time balik tu, kitorang sempat lagi merayap kat Pasir Puteh, Kelantan. Untuk pengetahuan semua, Pak ABU dah pernah pergi Pasir Puteh sekali time 1st year dulu. Tapi Pak ABU tak tau pun apa nama pasar yang kami pergi tu. Haha.. Setibanya kat sini, Pak ABU terus mesej adik Pak ABU. Dia stay kat sini tapi tengah praktikal di Kota Bharu. Mungkin dia terkejut or maybe terkilan kot sebab Pak ABU ada kat situ tapi lambat bagitau dia. Sorry ye Yie..Kawe tak rancang pun nak ke situ. Kalu kawe tau, kawe mesej doh ke demo. Silap-silap, kawe terus stay je kat rumoh demo. Kawe janji Yie. 1 hari nanti kawe akan ke rumoh demo gok.

Ok back to d story.. Barangan kat Pasir Puteh memang Pak ABU sudah tau murah-murah. Sampaikan geng-geng International Students pun tak percaya harga-harga barang kat sini. Depa siap shopping lagi. Haish..pening kepala melayan depa. Pastu kitorang naik bas dan sambung perjalanan balik. Dalam pukul 10.30 pm gak la baru sampai kat kolej. Bayangkan seawal jam 9am kitorang bertolak naik bot, pastu bas gerak pukul 11.30am..sampai lak pukul 10.30pm. Memang penat..So pe lagi..lanyak tidur la...haha..

Kesimpulannya, Pak ABU berasa sangat seronok dan memori kat Pulau Perhentian takkan Pak ABU lupakan (kan best kalau adik aku pun join..hmm...). Di kesempatan ini juga Pak ABU nak ucapkan jutaan terima kasih la kepada Dr Zul-q, Epul dan Eileen (kalau la ada Pn Rozita, Abg Syak, Mr Liew, Dalbir..) sebab menjemput Pak ABU untuk bersama-sama join mereka dan PM-PM semua. Budi korang semua memang tak mampu Pak ABU membalasnya. Pak ABU pun tak tahu macam mana nak membalas budi mereka-mereka ni semua. TQ semua..



Monday, June 8, 2009

Aloha...

ABU dh balik...
yeyyyyy....