Thursday, December 30, 2010

Entri Khas untuk Cik Liya


Selamat Hari Lahir (30 December)
Khas untuk Cik Liya
Besday yang keberapa?
Tanya la beliau sendiri....
hehehe...

Ni..Pak ABU nak bagi adiah yg tak seberapa...
TERIMALAH...



Semoga panjang umur..
Murah rezeki...jangan lupe belanja Pak ABU ye


Saturday, December 25, 2010

Rinduku Pada Marion


Lama dah tak dapat khabar berita dari Marion..Entahkan sihat, entahkan tidak...

Rindu pada gurauan melampaunye...(suke sekeh kepala dan cucuk2 pinggang Pak ABU)

Rindu pada kenakalannye...

Rindu pada nasihatnye...(sebab Pak ABU pilih jalan untuk sambung study, so dia la yg jadi kaunselor)

Rindu pada ajaran Bahasa Perancisnye...(dia jadi cikgu tak bertauliah..hehe..)

Rindu pada rokok Marlboronye...(dulu selalu share dengan dia)

Rindu pada lemonade pancakenye...(lempeng lemon dia sedap ooo..)

Last dia balik Malaysia, 2 tahun lepas. Setibanye kat airport, dia terus mesej Pak ABU kata nak jumpa. Plan punya plan, akhirnya dapat gak berjumpa kejap kat Amcorp Mall dan ditemani Ayie.

Marion dah berubah. Dia dah tak smoke. Mukenye jelas nampak tua (hehe...sorry Marion). Dia beria2 nak jumpa Pak ABU sebab lepas dia datang Malaysia ni, dia nak tour 1 dunia sebab dia dah kembali jadi sukarelawan UN semula. Itu tandanya dia takkan datang sini lagi. Owh..APAKAH APAKAH????

Hari last dia di Malaysia, dia nak jumpa Pak ABU sekali lagi. Tapi, disebabkan Pak ABU agak kebizian dengan aktiviti kolej, so, tak dapat jumpa. Sedih bunyi ayatnye..huhu...

Kini, dah penghujung 2010..2011 bakal menjelma..Marion hilang tanpa khabar berita.

Hari ni, bile Pak ABU check e-mail, ada 1 e-mail daripada Marion di bahagian spam. 


Pak ABU tersangat2 lah happy.

Bila dibaca...


Salah orang...KURANG AJAR! SILAKA! DASAR SPAM!

Hancur hati...punah segala harapan Pak ABU..

Adoih...ni la terjadi kalau terlalu meroyan..huhu...

*Nota Marion: Siapa Marion yang Pak ABU maksudkan? jengjengjeng....


Rokok dan Kopi Itu



Rokok dan white coffee memang tak boleh renggang dengan Pak ABU. 2 benda ni dah menghantui diri Pak ABU sejak sekian lama. Terasa ingin meninggalkannya. Saban tahun sentiasa berazam untuk meninggalkannya. Tapi apakan daya, nasik dah jadi bubur (macam takde kena mengena je..hahaha...).

Ada pulak Cik Ranie (my pren) terjumpa 1 lagu sangat-sangat la sesuai untuk Pak ABU. Terharu bila member baik mengingati kita.



Pak ABU post skali la dengan liriknye

Coffee and Cigarettes are my only escape. 
I got my cup of Joe, my pack of stokes, 
And I'm on my way downtown, to 
Set up shop, and sing my cares away. 
So, won't you sing with me, 
'Cause it's cold outside, and I'm feeling kinda lonely. 

Friday nights are always the same in this town. 
I'm looking up, but I'm feeling kind of down. 
So, I'll light this cigarette and smoke the night away, 
And I'll hope that Saturday will be the day 
When everything feels okay. 

SAH!!! Sesuai sangat. Genre emo, tajuk kopi dan rokok, lirik pulak ada sebut pasal lonely...ahhh...memang sama ape yang Pak ABU alami.

*Nota Winston dan White Coffee: Ko perli aku ke Ran? Haish...

Thursday, December 23, 2010

My Soul To Take

20/12/2010, lebih kurang jam 9.30pm, lokasi TGV OU..

Kaunter Boy: "Ye bang, nak tengok cerita pe? 'Aku Masih Dara'?"

Rakan: "Owh...taknak la..sy dah tak dara dah.."

Pak ABU: "Wakakakaka..."

Rakan: "Sy nak tengok cite My Soul To Take. Pukul 11.00..2 orang ye"

Kaunter Boy: (Sambil tunjukkan skrin komputer) "Sy suggest abg duduk bahagian tengah ni."

Rakan: "Ok la..aik...KAMI BERDUA JE KE???"

Kaunter Boy: Senyum je...

Lepas bayar tiket, terus jalan2 window shopping..

"Sy dah tak dara!"....kelakar..memang kelakar...Pak ABU gelak kaw2 nye..

Gelak...gelak jugak la kan..tapi pe sebenarnya cite Aku Masih Dara tu? Siyes Pak ABU bukan le pengikut setia filem2 ni...Dengan bantuan uncle google, dapatlah posternye...


Hummm...mungkin lain kali la kot Pak ABU tengok.

Kali ni, Pak ABU dan kawan Pak ABU nak tengok cite kat bawah ni


Cite My Soul To Take arahan Wes Craven ni boleh tahan gak jalan ceritanye. Kalau anda semua pernah tengok filem A Nightmare on Elm Street edisi 2010, anda mesti boleh agak jalan cerita My Soul To Take ni  (nak tau, pergi tengok sendiri ye)...

Cite ni cite seram..Bayangkan dalam panggung tu hanya kami berdua je tengok. SUMPAH!!! Takde sape2 lagi dalam panggung tu melainkan kami berdua.

Time tu, nak terkencing ke nak terberak ke, sah2 kena tahan..Nanti salah sorang pergi toilet, chuak lak yg sorang lagi tengok sorang2 kan..So nak taknak, tahan je la..huhu...

Itulah pengalaman pertama Pak ABU tengok cite seram hanya berdua je dalam panggung. Selalu tengok kat rumah sorang2 or berdua tak heran pun. Agak la kan..panggung wayang kot..Dah la besar, gelap pulak tu..Mana tak chuak...haha...


Biasiswa

Dah lama tak bukak nuffnang.

Sekali ada 5 buffered earnings dan 2 metered earnings.


Dah la jarang main blog sekarang ni. Camne la trafik nak naik? Haish...

Ape-ape pun, TQVM la encik nuff sebab bagi earnings tu.

Tuesday, December 21, 2010

Konsert Lagi


Konsert Rock The World kembali lagi. Konsert ni dah melalui musim ke 10.


Tarikh: 26 December 2010
Tempat: Car Park Stadium Bukit Jalil
Harga Tiket: RM30.00 (naik lagi ka?haha...)

Mari kita saksikan band-band indy perform pada malam tu (malam baru best layan..siang2 hari banyak band metal je perform..)

*Nota RTW10: Mana pergi band2 lain? Kan best kalau MUSE pun join skaki..ahaks

Mimpi yang Tak Sudah


MIMPI....

Uuurggghhh...Dulu Pak ABU tak percaya kalau ada orang cakap mimpi boleh jadi kenyataan. Bagi Pak ABU, mimpi hanyalah mainan tidur.

Lately ni, Pak ABU selalu bermimpi dan mimpi tu pulak siap full story. Nak dijadikan kesah, ada la 1 hari tu Pak ABU bermimpi pasal keluarga angkat Pak ABU kat Sambas, Kalimantan Barat, Indonesia. Jalan cerita memang best. Kalah cerita 2 Alam DDR tuh..hehe...

2 3 hari asyik duk tayang mimpi yang sama. Dah macam siaran Astro, asyik duk tayang cerita sama 24jam. Hahahaha...

So, 1 hari tu, Pak ABU tanya la pada sorang kawan yang juga anak angkat keluarga tu pasal mimpi tersebut. Dia dengan yakin je cakap "ko rindu ayah tu..tak pun, ayah rindu ko.." Betul juga kan..ahhh..abaikan je la...

Selang 2 3 hari tu, kawan Pak ABU lak mimpi pasal keluarga angkat kami. Dah..berlaku kekonfiusan disitu. So, Pak ABU pun balas la balik pe yang dia cakap pada Pak ABU tempoh hari.

Hari raya haji baru2 ni, kebetulan nampak Fay (anak kandung ayah di Sambas) online FB, Pak ABU tanya la khabar mereka sekeluarga. Terkejut bila Fay beritahu ayah jatuh sakit. Katanya, tekanan darah rendah.

Ok. Terus speechless disitu. Rupa-rupanya mimpi Pak ABU tu nak bagi petanda pasal kesihatan ayah.

Kemudian, Pak ABU bermimpi pulak pasal salah seorang student kolej Pak ABU. Storynya agak menggerunkan. So, tak payah la cerita.

Cepat2 Pak ABU mesej dia bertanya khabar dan suruh beliau berhati-hati. Takut mimpi jadi kenyataan or mungkin boleh jadi terbalik.

Semalam (20/12/2010), 1 lg mimpi berlaku. Kali ni Pak ABU bermimpi pasal result tesis dan kertas pembentangan seminar lulus dengan cemerlang.

Bangun tido pagi tu, senyum lebar je. Adeh...mimpi je pun kan...

Siangnya, Pak ABU balik Rawang jap untuk ambil gadget kesayangan Pak ABU di rumah. Tetiba, masuk mesej dari Cik Ranie.

"Izinkan sy menyelongkar result tesis dan seminar anda.. Tahniah, anda berjaya ke peringkat seterusnya.. Tesis anda dapat _ dan seminar dapat _"

GLUPPPPPP.....Tertelan air liur kejap sebab result yg beliau beritahu same dengan mimpi malam tadinye. YA...100% sama!

Sampai sekarang pun Pak ABU tetap curious kenapa mimpi Pak ABU jadi kenyataan. Tak kire sama ada kenyataannye terbalik dengan mimpi or sama 100% dengan mimpi. Paling koman pun watak yg ada dalam mimpi tu akan muncul.

Apa2 pn, syukur sangat2 kepada Allah s.w.t...

*Nota mimpi: Kepada sesiapa yang nak mimpinya jadi kenyataan, sila hubungi Pak ABU. Pak ABU dah boleh jadi dukun. Ahaks...


GORILLAZ - Artis Pemalu


Pernah dengar nama band Gorillaz? Band ni salah satu band yang memang tak pernah muncul di khalayak ramai (mungkin mereka malu sebab muke mereka huduh kot). Sehinggakan video klip mereka pun menggunakan hampir 100% animasi.

Tapi, anda semua pernah terfikir tak macam mana band ni buat konsert kalau guna animasi je? Mari kita lihat konsert zaman malu mereka tu..





Haaa...camne? Kreatif tak? Konsert guna animasi 3D sahaja. Tapi penonton still enjoy.

Kemudian, mereka dah kurang malu. So, Gorillaz buat konsert dengan mereka sendiri yang perform. Tapi dalam gelaplah pulak..Mungkin mereka ni ada sifat separuh malu lagi kot. Jom saksikan...




Even nampak bayang-bayang je, tapi still kreatif dan gempak kan?

Dan lately ni, Gorillaz tanpa segan silu memunculkan diri mereka. Mungkin setelah mereka bertapa mengikuti kursus keyakinan diri...So, inilah muka Gorillaz yang sebenarnya..Enjoy..



Lihat..Takde la huduh pun muke mereka tu kan..Apalah yang nak dimalukan pun Pak ABU tak paham...Tapi apa-apa pun, show depa memang gempak..Pak ABU solute r band ni..

Papa-Kedana-Bergaya?


Kesah nih lebih kurang same dengan kisah Burung Punai yg pernah Pak ABU story dulu..Cuma jalan cerita nye lain sikit je.

Sebelum student balik untuk cuti semester, 1 malam tu lepak la dengan sorang student yg memang rapat dengan Pak ABU. Ntah ape punya kesah pn tak ingat dah.

Borak punya borak...Pak ABU pun keluarlah 1 perumpamaan baru iaitu "BIAR PAPA ASALKAN KEDANA" dengan konfidennye ok!

Pastu student tu gelak. Pak ABU pun naik hairanlah nape lak beliau gelak kan...

"Errr...Pak ABU, bukan  'BIAR PAPA ASALKAN BERGAYA' ke?"

OK.FINE!!! I DID IT AGAIN.

Malu punya pasal..terus balik rumah..rasa macam nak sumbatkan diri dalam tin sardin je...haish..pe la nasib malang...


Tuesday, December 14, 2010

14 sikap manusia yang mempunyai akal

  1. mengenepikan kemuliaan dunia dan tidak harap disanjung
  2. membuang dan menjauhi sifat takabbur (membesar diri)
  3. suka kepada kerja amal dan ibadat
  4. amat gemar melakukan kebajikan
  5. benci kepada semua sifat kejahatan
  6. amat mengasihi orang yang berilmu dan baik adab
  7. membalas jasa orang kepadanya
  8. segera menjelaskan hutang
  9. meninggalkan sifat marah
  10. murah hati, manis mulut dan suka membantu dan sedekah
  11. baik serta belas kepada kaum kerabat
  12. tidak mahu mengambil dan makan barang dan makanan yang haram
  13. sedia di"kena" kan (diperlakukan yang tidak baik) tetapi tidak mahu mengenakan
  14. benci kepada manusia yang suka membesar diri dan bermegah-megah

Kisah yang menyakitkan

Salam...

Dah seminggu Pak ABU tak update blog ni...Pak ABU agak kesibukan sikit menjalani kursus kahwin kepimpinan kat Impian Morib Hotel, Pantai Morib, balik kampung kat Pahang dan mengalami kedemaman yang tak dapat dikawal.

Pergi kursus hari Jumaat, habis hari Ahad. Bergerak balik ke UM dalam kul 11.30am, sampai kul 1pm. -> AZAB!!

Kemudian lepas lunch, kemas2 beg jap, terus cari teksi nak ke stesen bas pekeliling (balik kampung da). Skali jalan menuju ke dataran tutup la pulak. Kata abang teksi tu ada demo pasal kes SYABAS. Tak pasal2 kena ikut jalan jauh. -> memang SYABAS la pendemo2 sekalian. Anda semua memang BANGSAT!

Sesampainya kat Pekeliling dah pukul 2.50pm. 1 hal lagi nak mencari bas setelah sekian abad tak naik bas balik Pahang. Nasib baik dapat bas pukul 3pm. So, tak payah la tunggu lama2 kat situ. -> LEGA

Sampai kat kg, dah lewat petang. Member baik Pak ABU jadi driver hantar ke rumah. Setibenye kat rumah, skali takde sesape. Telefon 1 family, semua tak angkat. Adehhh...camne ni? Lama lepak depan rumah dengan member tu, baru la mak Pak ABU bukak pintu. Wahh..mak aku dah pandai buat Wakenabeb! Seh... -> CHUAK

Cuti 2 hari tu, Pak ABU amik masa untuk rest dan lepak je. Hari Selasa balik KL dah. Even masa singkat, tapi syukur sebab lepas jugak hajat nak balik kg setelah beberapa percubaan sebelum2 ni gagal. Plan balik kg 2 minggu bagai nak mampos. Skali dapat 2 hari je. Kire ok la tu. -> SYUKUR

Selasa dah terpacak kat UM. Balik dengan member. Gerak kul 3.15pm, sampai ngam2 kul 5pm. GILER CEPAT!!! Perjalanan sepatutnye ambik masa 2 jam setengah or 3 jam. Ni tak sampai 2 jam pon. Memang cari nahas. -> CARI PASAL

Malam tu Pak ABU dah mula demam. Teruk gak r kena sampai pitam. Kebetulan si Hazani lepak rumah. So, dalam seminggu tu memang dia je la yg jadi nurse, doktor, ambulans, bibik, drebar etc...sian beliau..pe2 pn TQVM ye Azan.

Sekarang dah bransur pulih. Alhamdulillah... Boleh start berbelog kembali...YEYYYYYYYYYYYYY!!


Thursday, December 2, 2010

Email tentang Jodoh by Siti Fatimah


Kali ni Pak ABU dapat email daripada seorang student kolej Pak ABU bernama Fatimah.
Menarik hasil tulisannya..membuatkan Pak ABU meroyan terkesima kejap.

*****

Jika kamu memancing ikan....Sekiranya ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu....Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja....Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

Begitulah juga .........

Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya....Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja....Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu. ...

Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh.... cukuplah sekadar keperluanmu. ...Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menampalnya semula.... Akhirnya ia dibuang....

Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi....Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya....Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa....Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya.... akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.

Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi... yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat.Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..Terlalu ingin mengejar kelazatan.Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan..... yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU. ..MENGASIHIMU. ..Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.

Terlalu mengejar kesempurnaan.Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain... Kamu juga yang akan MENYESAL.....

*****

Ok..lepas baca menda alah ni, terus teringat ex-Pak ABU. Ternyata Pak ABU masih tak boleh lupakan beliau.

Tapi tu la...masa dah tak boleh undur...terima je la jodoh antara kami berdua tak kekal lama..

*Nota Jodoh: Tetibe je meroyan jiwa2 neh..haish

Positive Attitude

When Snake is alive, Snake eats Ants.
When Snake is dead, Ants eat Snake.
Time can turn at any time.
Don't neglect anyone in your life

Never make the same mistake twice.
There are so many new ones.
Try a different one each day

A good way to change someone's attitude is to change our own.
Because, the same sun melts butter, also hardens clay!
Life is as we think, so think beautifully.

Life is just like a sea, we are moving without end.
Nothing stays with us,
what remain is just the memories of some people who touched us as Waves.

Whenever you want to know how rich you are?
Never count your currency,
just try to Drop a Tear and count how many hands reach out to WIPE that- that is true richness.

Heart tells the eyes see less, because you see and I suffer lot.
Eyes replied, feel less because you feel and I cry a lot.

Never change your originality for the sake of others,
because no one can play your role better than you.
So be yourself, because whatever you are, YOU are the best.

Baby mosquito came back after 1st time flying.
His dad asked him "How do you feel?"
He replied "It was wonderful, Everyone was clapping for me!"
Now thats what I call Positive Attitude.

Tuesday, November 30, 2010

Yang ini pun aku tak suke! (amik dari kesah Malek)



Malek bengang dengan orang promote bisnes kat bahagian chat..
kesah aku lak lain sikit je dari beliau..
cube tengok kat gambar atas neh, letak nama insan terluka konon...
bila klik link tu:


maka keluarlah page bisnes shial nih...
tak ke BABI namanya tuh?

tak pasal-pasal ko kena maki dengan aku FOC kan?
dah sudah..tak payah jenguk blog aku lagi kalu stakat nak promote bisnes on9..
ingat aku terhegeh-hegeh sangat nak jadi kaya cara macam tu...
POOOODAAAAHHH!!!!

Sekian.

Tag by Husna

Aiseh..bab2 tag ni la kureng skit ni...
tag by Man Dragon pun tak terjawab lagi..mueskeskes..
takpe la...try juge la menjawab sume soalan tu..
btw...tq ye Husna sebab tag kite..hehe

R.U.L.E
"Once you have been tagged,you are supposed to write a note with 25 random things,facts or goal about you. at the end,choose 25 people to be tagged.you have to tagged the person who tagged you.if i tag you,its because i want to know more about you."



25 random things about Pak ABU 


1) nama benar: Mohamad Ridzuan Mohamed Idris
2) nama tak benar : O-ne
3) nama pena: ABU ALI
4) nama kat rumah : Pak Usu
5) tempat lahir: Pahang
6) umur benar : 24 tahun
7) adik beradik benar: 7
8) nama pn Pak Usu..mesti r bongsu kan
9) single mingle (publisiti murahan..haha)
10) tak kerja..student lg..now amik masters (M.A)
11) dulu kecik2 nak jadi engineer kat PETRONAS..sekarang tak pk dh nak jadi pe
12) tak suke makan nasi n minuman ais
13) suke amik gambar tapi tak suke bergambar
14) gadget kesayangan: lappy HP, canon 500D, 3 henpon.. ;)
15) gile gigg/konsert indy
16) atlet squash n lawn bowl (jaguh kampung je)
17) suke berdansa
18) suke motor berkuasa besar - naked bike (berangan nak angkat Honda CB1000R or Suzuki B-King)
19) kereta lak..biasa2 suda
20) suke backpack around malaysia (stakat ni Perlis je lom jejak lagi)
21) paling best melepak kat pantai o laut
22) taknak kawen leh tak? hehe..
23) tak suke selsema dan batuk
24) of coz syg my family so much
25) berpegang pada falsafah hidup (cewah...) : "Hidup ini memang palat..tapi esok masih ada"


25 orang Pak ABU tag pulak (10 leh tak?hehe..):


1) Man Dragon
2) Leeya
3) Malek
4) Hanem
5) Pifie Maxwell 
6) Erza
7) Tika

Monday, November 29, 2010

9 Sebab Hati Tak Bahagia

Antara mazmummah utama yang menghilangkan bahagia di hati ialah:

1. Pemarah
- atau bahasa sekarang "emo" (macam Pak ABU la).
- paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia (especially Pak ABU).
- orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak tenang (yang ini kurang tepat terkena kat Pak ABU).

2 . Pendendam
- dendam tersembunyi ibarat mengumpul lahar di dalam dada (tak tahu la pulak pe maksud lahar).
- orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam hatta secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu.
- orang pendendam mudah kena sakit jantung.

3. Hasad dengki
- dengki ni same je spesis dgn cemburu, iri hati dan seangkatan dengan beliau.
- orang cakap la kan...selalunya orang Melayu la yang paling banyak dengki mendengki ni. Tak tahulah setakat mana kebenaran nye.

4. Bakhil
- spesis ni pulak jenis kedekut.
- orang jenis ni sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta, kesenangan, pangkat dll dari dirinya.
- contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit.
- Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah dan benci orang yang abid tetapi bakhil.

5. Tamak
- orang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak. 
- orang tamak ni selalu rugi...hehe

6. Tidak sabar
- andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebih besar. 
- oleh itu banyak2kanlah bersabar bila hadapi dugaan..cthnyer time keja banyak..tetap maintain vogue walau keja bertimbun atas meja..heh..heh

7. Ego
- sikap ni xde kena mengena dengan motor Yamaha Ego ye.
- ibu segala mazmummah jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang.
- orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin.

8. Riak
- terseksa sendiri kerana sentiasa tercari-cari peluang untuk dipuji. 
- sentiasa berlakon-lakon di depan orang.
- Allah marah kalau kita riak dan takbur dgn ape yg kita ada.

9. Cinta dunia
- tidak dapat menderita, dapat pun menderita kerana bila sudah dapat susah pula menjaganya.
- berhartalah tidak mengapa tetapi kawal hati jangan diletakkan pada harta itu.
- cinta dunia merupakan "neraka dunia" kerana dunia itu "panas" akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan.
- jadi letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibahagi-bahagi dan akhirat dibawa mati.

Kesimpulan

Makin tinggi mazmummah seseorang, makin dia tidak BAHAGIA. Sama ada bermujahadah atau biarkan saja mazmummah itu, kedua-duanya tetap menderita tetapi andainya bermujahadah kita akan dibantu Allah dan akan bahagia jua akhirnya. So..sama-samalah kita sentiasa ingat mengingati antara satu sama lain...andai kita terleka dengan dunia buruklah padahnya.


Friday, November 26, 2010

Kesah PUNAI (Burung Apa?)


Kesah bermula ketika makan di Uncle Chili's @ Amcorp Mall dengan Ibu Ranie, Ibu Jebon dan Bapak Popo. Tak tahu la time tu tengah borak pasal ape. Tapi ada la kesah pasal iklan raya pasal burung murai tu. Ala..."Burung apa?"..."Burung murai.." Tak ingat ke? Haishhh...meh tengok video kat bawah ni...


Sejak iklan ni ditayangkan, dah jadi fenomena 1 negara kot.. Macam-macam versi orang plagiat.

Versi Pak ABU lak terjadi time Ibu Ranie dan Ibu Jebon sedang bertelagah mencari "burung" apa yang dicakapkan dalam iklan ni. Masing-masing sudah lupa. Maklum la iklan ni dah terbit since 2007 kot.

Sedang depa duk bertikam lidah (bukan cemolot ok!) tu, Pak ABU dengan konfidennye menyampuk "burung PUNAI la!"

Tap!!!....Bapak Popo lak cakap dengan begitu tenang sekali.."burung murai la..hish..konfiden je dia (Pak ABU) nih..."

Kitorang semua terdiam...Pastu tergelak tak hengat donia macam Uncle Chili's tu bapak kitorang punya kedai.. dan semenjak hari tu, Pak ABU asyik kena bahan je dengan depa. Tak pasal-pasal...hahahahahaha...

Nota PUNAI: Kalau buat salah jangan chuak..buat la muke konfiden tahap gaban..hehe..


Gara-gara Matematik Gagal..Inilah Jadinya


Sewaktu Pak ABU darjah 6 dulu, macam-macam peristiwa pelik berlaku kat sekolah. Ingat lagi, dulu kami ke sekolah naik beskal secara berjemaah. Maklum la, sekolah sesi pagi mesti la naik beskal ramai-ramai...Takut punya pasal beb. Sememangnya hepi la kan bila dapat konvoi beramai-ramai.

Tengah duk hepi-hepi gelak sakan bagai, tetibe je kami terdiam secara otomatik bila masuk dalam kelas. Sama kesnya bila lihat kelibat sorang demi sorang rakan masuk ke kelas tu.

Bila pembelajaran dah mula untuk kelas pertama awal pagi tu, mesti ada kejadian buku-buku terbang ala-ala burung terbang beramai-ramai. Ye..BUKU TERBANG! Korang semua pernah tengok tak? Haaa..xclusif di sekolah Pak ABU sahaja ok!

Lepas je buku-buku terbang tu melepasi koridor bilik darjah kami, mesti ada suara menyeringai (ala-ala mak lampir gitu). Boleh dikatakan hampir tiap-tiap hari jugak la peristiwa tu berlaku. Huish...memang seram.. Tapi bagi kami, perkara tu dah biasa.

Bukan nak dijadikan cerita la ek, memang ada 1 makhluk berbadan besar selalu duduk kat meja depan sekali. Dah r duduk dalam gelap. Bila kami pasang lampu, nampak la muke beliau. Mukenya...fuhhh..bengis dow...Itulah chegu NOR - chegu Matematik kami. Kelas beliau ni selalu awal pagi. So memang dia akan stay dalam kelas sebelum anak-anak murid dia datang (maknanye, sebelum pukul 6:45am tu dia dh terpacul dalam kelas) untuk check homework Matematik yang dibaginya semalam dah siap ke belum. Sebab tu la kami selalu jadi terdiam dan ketakutan bila masuk je dalam kelas..hehe..

Pagi-pagi tu, memang banyak la buku-buku terbang melintasi koridor kelas sebab kena baling dengan beliau. Boleh kata sorang dua je r yang terselamat. Buku-buku tu pulak ada yang terlekat celah pokok, atas bumbung, dalam longkang etc. Sambil membaling sambil beliau membebel dan tengking. Perghh...Kalau dia bersuara, memang meremang abis r bulu roma, kaki, ketiak bagai...

Itulah penangan chegu NOR.. Walaupun garang, kami tetap sayang beliau sebab beliau la ramai yang lulus cemerlang UPSR bagi subjek Matematik tahun tu. Genap 12 tahun kami tak berjumpa dengan chegu NOR sebagaimana usia kami sewaktu itu 12yo..Kemanakah beliau pergi? Kenangan...

*****

Itu kisah Pak ABU sewaktu darjah 6, 12 tahun yang lepas. Tahun ni, 2010, Pak ABU masih di Universiti Malaya sedang menghabiskan sisa-sisa pengajian untuk sarjana (masters).

Biasa la di tahap begini memerlukan wang yang banyak untuk membiayai segala hal. Tapi Pak ABU tetap bersyukur kerana diberikan biasiswa dari Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) melalui bajet mini sebanyak RM10,000.

Baru-baru ni, Pak ABU sengaja membelek penyata akaun online di portal pelajar setelah sekian lama tak buka. Alangkah terkejut apabila baki yang tinggal sebanyak RM510.00 sahaja sedangkan sebelum ini baki ada lagi dalam RM6,800. Pak ABU tak tipu. Anda lihatlah sendiri perincian seperti di bawah ni:


Kredit tu duit yang ada...Debit tu pulak jumlah yang sepatutnya kita perlu bayar..yang jadi hairannye, 6827.00- 987.00 = 510.00 meh? Pak ABU dah cuba macam-macam rumus dah untuk kira celah bedah mana 510.00 tu? Apakah perlu Pak ABU memanggil chegu NOR untuk mengajar pegawai-pegawai tentang kira-kira Matematik? Hummm..masih dalam pertimbangan supaya tidak memalukan pegawai-pegawai yang terlibat.


Thursday, November 25, 2010

Made in Gombak

Baru-baru ni Pak ABU dapat 1 email yg sgt menyentap santapan lunch Pak ABU. Menarik kalau Pak ABU kongsikan bersama anda....

*****

''Jangan berbangga dengan Calvin Klein dan Armani Exchange anda kerana pakaian terakhir anda adalah kain kafan dan perfume anda adalah kapur barus"

''Jangan berbangga dengan BMW dan Caldina GT Four anda kerana kenderaan terakhir anda adalah keranda yang akan diusung"

''Jangan berbangga dengan Banglo dan Condominium anda kerana tempat istirehat anda yang terakhir adalah kubur"

''Jangan berbangga dengan Kehenseman atau Kecantikan anda kerana akhirnya hanya menjadi santapan si Cacing dan Serangga"

*****





Kepada rakan-rakan Pak ABU tak kire la dalam dunia nyata or dunia luna maya karin ni, ingatlah..harta tak mampu beli 1 semesta. So, bersyukur dengan apa yang ada.

Wednesday, November 24, 2010

10 Sebab Jangan Kacau Suami Orang

Kepada rakan-rakan (wanita) yang berada di luar sana, bacalah ni:

1. SI LELAKI TAK AKAN BERANI MEMBERI SEBARANG KOMITMEN DENGAN KAMU (WANITA)

Kehadiran wanita lain sangat menggembirakan seseorang lelaki yang tidak bahagia dalam rumah tangganya lebih-lebih lagi kamu memberikan sepenuh perhatian kepadanya yang mungkin tak diperoleh daripada isterinya sendiri. Pasti saban masa dia akan melahirkan rasa bahagianya berada di sisi kamu. Ini mungkin kelihatan seperti komitmen terhadap masa depan kamu. Tapi, percayalah itu hanyalah kata-kata manis sekadar untuk mendapatkan cinta kamu saja! 

2. SANGGUP MENIPU ISTERINYA

Sikapnya yang tak jujur terhadap isterinya sendiri sudah cukup untuk dijadikan bukti jelas kepada kamu sikap sebenar si dia yang tak jujur. Dia sanggup mencari hiburan di luar rumah apabila mendapati ada masalah atau perkara yang tidak memuaskan hatinya di rumah, tanpa cuba untuk mengatasi masalah itu. Tambahan pula, kamu menjadi punca sebenar si dia menipu kepada isterinya. Ingat, si dia mungkin akan mengulangi sikap menipu ini terhadap kamu apabila kamu berdua menghadapi masalah dalam perhubungan kamu kelak.

3. HUBUNGAN SECARA SULIT

Merahsiakan sesebuah perhubungan itu sememangnya suatu perkara yang meletihkan. Melibatkan diri di dalam perhubungan sulit seperti ini akan membuatkan kamu kehilangan keyakinan diri kerana kamu akan ketinggalan dalam pelbagai aspek perhubungan yang indah. Kamu tidak boleh berjalan berdua-duaan dengan bebas dan bangga. Ini kerana kamu akan sentiasa diselubungi oleh perasaan takut dan bimbang. Takut orang lain terlihat kamu berdua-duaan lalu mengadu kepada isteri si dia. Mati kamu kena serang!

4. LELAKI LEBIH BERUNTUNG

Apa yang dimaksudkan di sini, dia dianggap lebih bertuah dalam masa yang sama tetap mempunyai sebuah keluarga yang akan tetap menyayanginya. Sebaliknya dalam diam kamu pula yang mengalami “kerugian” kerana terpaksa berkongsi kasih dengan keluarganya yang sah. Bayangkan, kamu tidak boleh menemaninya ke majlis-majlis formal kerana sudah pasti dia akan membawa isterinya. Kamu hanyalah sebagai teman di kala ingin mengubat kesunyian atau mencari hiburan jika ada masalah di rumah saja! Kamu kena ingat, mereka boleh berkahwin lebih daripada empat!

5. MAMPUKAH KAMU MENCINTAINYA?

Persoalannya, apakah kamu masih sanggup menersukan perhubungan dengan seorang lelaki yang tidak jujur dan tidak hormat kepada isterinya? Dengan menjalinkan perhubungan secara sulit dengan kamu sudah jelas menunjukkan bahawa dia menganggap perempuan mudah untuk dipikat dan diperlakukan sewenang-wenangnya. Jika dia benar-benar menyayangi dan jujur dengan isterinya, sudah pasti dia sanggup berterus-terang. Alasan untuk tidak melukai hati isterinya bukannya alasan yang kukuh memandangkan dia sememangnya sudah melukai hati isterinya di saat dia menjalinkan hubungan dengan wanita lain!

6. SI DIA AKAN HILANG HORMAT TERHADAP KAMU

Jangan terkejut! Walaupun dia yang jatuh cinta pada kamu dan menarik minat kamu, di dalam hati lelakinya dia pasti akan pandang rendah terhadap wanita seperti kamu yang mudah terpedaya dengan kata-kata lelaki sepertinya. Siapa tahu, mungkin pada awalnya dia sekadar nak “test market” saja. Tak sangka pula kamu benar-benar terpikat. Lelaki pula, mana yang sanggup menolak tuah kan ? Dalam keadaan seperti inilah yang selalunya akan timbul soal dipermainkan.

7. PEMUSNAH RUMAH TANGGA ORANG LAIN

Ingat ! Sebagai wanita, kamu seharusnya lebih memahami perasaan dan naluri kaum sejenis kamu. Dengan menjalinkan hubungan dengan suami wanita lain, menunjukkan bahawa kamu tidak menghormati hak kaum kamu sendiri. Bayangkan jika hak kamu diganggu atau cuba dirampas oleh orang lain? Sebaliknya ada pula yang sanggup berkomplot dengan si lelaki untuk menipu isterinya. Ingat, jika hari ini kamu mengambil hak orang lain, tak mustahil orang lain pula akan mengambil hak kamu suatu hari nanti! Renungkan!

8. KAMU MENIPU DIRI SENDIRI

Si dia sentiasa mengucapkan kata-kata manis pada kamu tetapi masih tidak menamatkan perhubungannya dengan isterinya dan pada masa yang sama masih tidak memulakan perhubungan yang sah dengan kamu. Inilah yang dikatakan sebagai “Action that speak louder than words” (pandai cakap tapi buatnya tidak!)

9. BERWASPADALAH DENGAN “BOOMERANG KESALAHAN”

Kebanyakan orang tak kira sama ada wanita tau lelaki mempunyai sikap sukar untuk bertanggungjawab terhadap keputusan dan tindakan yang mereka lakukan secara terburu-buru. Manusia lebih mudah untuk mencari kesalahan orang lain daripada menanggung malu. Jika perbuatan si dia diketahui oleh isterinya atau saudara-mara, jangan terkejut jika dia menyalahkan kamu lalu membuatkan kamu terpaksa menanggung segala derita. Haiiiii Kasih ke mana, sayang ke mana. Tinggal kamu seorang yang menderita!

10. MASA ITU EMAS! DAN KAMU TIDAK SEPATUTNYA MENSIA-SIAKANNYA

Hubungan dengan lelaki yang telah berkahwin boleh berlanjutan selama beberapa tahun. Sedar tak sedar, usia kamu semakin meningkat. Apabila kamu sudah tua baru kamu sedar yang kamu terjerat dan tak boleh melarikan diri lagi. Jika boleh melarikan diri pun, kamu sudah tidak tahu apa yang patut kamu lakukan. Terasa begitu lama kamu mempersiakan zaman muda kamu menjalinkan hubungan yang TAK BERMAKNA!

FIKIR-FIKIRKANLAH YE

*****


Sunday, November 21, 2010

kembali berbelog


Alhamdulillah...

Setelah bersawang sekian lama tak menulis dalam belog ni, Pak ABU kini kembali. Tesis pun sudah siap. Cuma tinggal untuk dijilid je. Selagi tak dijilid, selagi tu la mode meroyan chuak membuak-buak. Apa2 hal pun, Pak ABU ucapkan Hepi Deepavali dan Selamat Idul Adha kepada semua belogger2 dan pembaca2 belog sekalian alam. Walaupun dah sangat2 lewat, tapi sekurang-kurangnya wish jugak la kan...Ok la..ada masa Pak ABU meraban lagi k.

Salam

Saturday, October 23, 2010

Senja Menggila


Menyambut sinar mentari kota
Merasuk peluk membelai jiwa
Berpadu satu menuju cita
Bersama makmur sejahtera

Tiada terasa
Senja semakin menggila
Setiap orang
Ingin tinggal di kota

Mari mencari
Mengumpulkan rezeki
Sedikit saja
Untuk sesuap nasi

Tiada terasa
Tiada terasa
Senja semakin gila

Friday, October 8, 2010

Take It or Leave It?

Dude,

He's gonna let you down.
He's gonna break your back for a chance.
He's gonna steal your friends if he can.
He's gonna win someday.

So last day I said, "just take it or leave it?" Oh, you take it.
Now, I fell off the track. But I can't go back coz I'm not like that.

First you're worried and then you're hurried. Don't you ever think that everything is gonna stay the same. That's impossible! So my bro, before I let you go, let me look at you. Don't you worry coz I will help you.

Please say a prayer and I hope you don't be scared now. I know you don't want that trouble. We might get some. It's troublesome. But don't you worry, my bro. I can help you.

Oh, yes! I know you're still. I notice you. You are a friend of mine.

ENOUGH IS ENOUGH.

Thursday, October 7, 2010

Hadiah Istimewa dari Cik Ika



Dah lama sebenarnya Pak ABU dapat tag dari Cik Ika ni. Tapi baru ada kesempatan untuk post. Sorry ye Cik Ika. Segala soalan (kalau nak la) akan dijawab selepas semua urusan tesis-menesis telah sempurna.

* Nota tutorial: dah lama tak blogwalking kat blog-blog lain. Ape khabar la rakan-rakan sekalian ye? Harap-harap sihatlah selalu. Pak ABU pun tak sabar nak menerjah blog-blog kalian.

Wednesday, October 6, 2010

October


October,
The summer is over
I'm going through changes
I see you again

October,
The summer is over
I'm moving in circles
I'm trying to come in

It's so thought provoking
Emotion evoking
I can't turn around
I don't want to pretend

It's my evolution
The only solution
The torment it's all that
I'm holding within

Don't stand in my way
With nothing to say
And think you're the world
I'm so happy without you

I'm sorry my friend
This is not the end
I'll do it without you
I'll do it again

Thursday, September 30, 2010

Otak Otok Final Episod


Hai...bertemu kembali dalam rancangan Otak Otok.

Setelah 3 keluaran soalan-soalan yang meng"otok"kan (otok dalam dialek Kelantan = serabut) otak-otak (bukan sejenis makanan) anda, kini sudah tiba masa untuk diperjelaskan segala jenis jawapan dan alasannya.

Mari kita pergi ke soalan pertama.


Sekiranya anda menjawab jawapannya adalah yang berada di tengah, TEPAT sekali jawapan anda. Tapi, apakah alasannya?

Sebenarnya, makhluk-makhluk yang berada di dalam kotak adalah angka yang dipantulkan dan digabung menjadi gambar. Bermula dengan no 7,6,5,4 dan semestinya kotak kosong itu diisi dengan angka 3.

Soalan kedua.

Jawapannya adalah simbol -

Bagi jawapan soalan ni, memang nampak seperti soalan pengiraan Matematik. Tetapi, hakikat sebenarnya bukanlah sejenis pengiraan yang perlu ditambah, ditolak, didarab ataupun dibahagi setiap nombor 10 berkenaan.

Cuba anda letakkan simbol - tersebut di atas nombor 1 (10 yang ditengah). Ianya akan menjadi huruf T dan dibaca 10 TO 10. Bermaksud, 10 minit sebelum jam 10 = 9.50. YA! Itulah jawapan sebenarnya. Terasa tertipu? Hahahaha....

Dan kita akhiri dengan soalan terakhir iaitu


Jawapan kepada soalan terakhir ni ialah AXE. Kenapa AXE?

Soalan ketiga ni memang sukar untuk ditanggapi. Tetapi, jika anda faham dan baca betul-betul, ianya tersangat mudah.

Cuba tukarkan EYE menjadi huruf I, BE menjadi huruf B, QUEUE menjadi huruf Q, ARE kepada huruf R dan TEA kepada huruf T.

Setelah itu, cari perbezaan yang terdapat pada huruf tersebut T=I, 3=B, O=Q, P=R dan I=T. Anda akan nampak huruf I tiada palang diatasnya untuk menjadi huruf T, nombor 3 tiada palang ditepinya untuk menjadi huruf B, O tiada palang dibawahnya untuk menjadi huruf Q dan begitulah seterusnya. Jadi, jawapannya adalah PALANG.

So, / = ? sudah semestinya apabila ditambah palang ini \ akan mendapat huruf X atau dieja sebagai AXE.

Kepada sesiapa yang terasa "terkena", TAHNIAH! Ini sebenarnya ujian thinking outside of the box atau dalam bahasa Melayunya berfikir di luar kotak pemikiran. Kepada sesiapa yang berjaya menjawabnya dengan baik sekali, TAHNIAH kerana anda memang sudah tahu jawapannya.

Tuesday, September 28, 2010

Otak Otok ep 3


Kepada sesiapa yang berjaya menjawab soalan pertama dan kedua, diharapkan supaya anda dapat menjawab soalan ketiga. Kepada yang masih belum mendapat jawapan dan alasannya, nantikan jawapannya di entry akan datang.

SOALAN 3


Soalan ketiga ini agak sukar. Jadi, BERUSAHALAH!

Monday, September 27, 2010

Otak Otok ep 2

Mari kita sambung soalan otak otok yang kedua.

SOALAN 2


Selamat mencuba

Friday, September 24, 2010

Otak Otok


Salam semua pembaca blog Pak ABU yg kacak dan cantik sekalian...

Dah lama Pak ABU tak update blog ni. Sorry banyak2 la ye dan terima kasih kerana masih ada blogger-blogger yg sudi hantar komen dan blogwalking kat blog Pak ABU ni.

Ok...enaf dengan bebelan! Entry kali ni Pak ABU nak kasi blogger-blogger sekalian berfikir sikit. So Pak ABU nak korang jawab 1 soalan yg Pak ABU bagi ni berserta sekali dengan sebab pilih jawapan tu. Jawapan boleh dicaci-maki di ruang komen, boleh?

SOALAN 1


So yang mana 1 pilihan jawapan korang? Kiri, tengah atau yang kanan sekali?

Nantikan soalan kedua pada next entry ye..Selamat Menjawab!


Monday, September 20, 2010

Dalam Dunia Ini


Begitu kerdil kita sebagai insan di dunia ini...


Secara lumrahnya, kita sebagai insan yang kerdil ini tidak mudah untuk dipandang oleh masyarakat yang lain.

Terpulang kepada kita bagaimana caranya untuk 'menampakkan' diri kita yang kerdil ini kepada masyarakat umum.

Nescaya disebalik kurniaan akal fikiran yang dianugerahkan kepada kita, akan terciptalah suatu alternatif untuk mencapai matlamat tersebut.

Fikir-fikirkanlah...

Pesanan ikhlas daripada
ABU ALI

*Nota tutorial: video comel dari Moby - In This World


Wednesday, September 15, 2010

Counting Day


19 Oktober 2010

8:30 pm

Stadium Bukit Jalil

akan muncul.....


*Nota tutorial: tiket dah dibeli...anda yang lain bagaimana?


Friday, September 10, 2010

Selamat Hari Raya Aidilfitri



MAAF ZAHIR DAN BATIN
Ikhlas daripada
ABU ALI @ PAK ABU


Thursday, September 2, 2010

Pengisytiharan Hari Raya

Dengan segala hormatnya Pak ABU nak memberitahu bahawa Pak ABU akan bercuti seketika dari mengunjungi blog-blog Pak ABU dan juga rakan-rakan yang lain kerana Pak ABU sedang tenat mengadap tesis yang dijadualkan hantar pada hujung bulan 10 ini. Tesis tersebut amat penting untuk melayakkan Pak ABU konvo masters pada tahun 2011 nanti.

Jadi, Pak ABU mohon maaf sangat-sangat kepada rakan-rakan kerana tak dapat balas komen, balas mesej dan tembak-tembak di shoutchat buat seketika waktu. Jika ada kelapangan, Pak ABU akan membalasnya.

Sekian dulu berita tv6.


Jepun Menjajah Malaysia Versi 2

Salam kepada rakan-rakan blogger sekalian. Ni Pak ABU tambah 1 video lagi pasal Maskman sebab entry sebelum ni Pak ABU terlupa pasal hero ni. TQ kepada yang mengingatkan Pak ABU pasal Maskman ni. Sesungguhnya Pak ABU sangat2 lupa. hehe...

Wednesday, September 1, 2010

Kena tag oleh Cik Liya


Terima kasih banyak-banyak kepada Cik Liya kerana sudi men'tag' Pak ABU. Kan best kalau Cik Liya tag sekali dengan duit..hehe....

Pak ABU nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepadanya dan kepada umat Islam yang lain, nantikan entry khas sempena Aidilfitri yang bakal menjelma tak lama lagi ok.

My lovely band - PARAMORE will come to Malaysia?????

Paramore

I've read from 1 blog, he said that Paramore will come to Malaysia. This American pop punk band Paramore is set to rock the Bukit Jalil National Stadium in Kuala Lumpur on Oct 19. Really??? I'm the person who will go to that concert if it is true. I'm so really fanatic with the band Paramore since revealed. LOL...I've been crushing on Paramore for a long time now and I know you guys excited to be there with me too. Aren't you?

So here I give you the deets:

Venue: National Stadium, Bukit Jalil
Date: 19 October, 8pm
Tickets: RM358 (Rock Zone Free Standing), RM268, RM268, RM98 (free seating).
**10% off for early bird ticket purchases between Sept 1 - Sept 15**

*PARAMORE: Wait for me! Let the flames begin!!!!!

Tuesday, August 31, 2010

Jepun Menjajah Malaysia


Salam...

Jika anda lahir pada tahun 80-an, amat mustahil jika anda tidak pernah menonton cerita wira kanak-kanak seperti Gaban, Suria Perkasa Hitam (Masked Rider) dan sebagainya.

Pak ABU ingat lagi..cerita hero yang kesemuanya datang dari Jepun ini membuatkan Pak ABU dan rakan-rakan sangat taksub sampai sanggup ponteng sekolah dan ponteng mengaji.

Jadi, entry kali ni, Pak ABU nak imbau kembali kenangan sewaktu kita kecil-kecil dahulu. Saksikan...

GABAN



SURIA PERKASA HITAM (MASKED RIDER)



FLASHMAN



JETMAN



CYBERCOP



*Selepas hero-hero kita ni pencen, barulah ada hero-hero dari negara Barat seperti Mighty Morphin Power Rangers..
*Sekadar menyebut beberapa jenis hero. So, tak perlulah Pak ABU ungkit kisah Ultraman dan sabagainya kerana mereka semua sangat popular kot sampai sekarang.

*Nota tutorial: zaman kita ada kenangan kita tersendiri...zaman sekarang lain pula kisahnya...

Merdeka!


Pak ABU nak ucapkan Selamat Menyambut Hari Merdeka yang ke - 53
Sori lambat beberapa jam sebab tadi internet semput terkena angin ahmar

Merdeka!

Merdeka!

Esok Puasa!

lalalalala.....



Monday, August 30, 2010

Seni VS Sukan

Salam kepada pembaca-pembaca yang hensem dan ayu sekalian...

Entry kali ini Pak ABU nak cerita sikit pasal aktiviti-aktiviti yang Pak ABU pernah join semasa menuntut harta Ijazah Sarjana Muda di UM dulu.

Pak ABU join seni semuanya bermula di kolej (asrama). Mula-mula sesi pendaftaran, Pak ABU tak tau nak join apa. Last-last Pak ABU tekad nak join tarian tradisional Melayu. Wah....satu pembaharuan. Padahal sebelum-sebelum ni tak pernah langsung menari.

Bila berjumpa kumpulan tarian, senior-senior tanya la kat Pak ABU kenapa nak join tarian. Pak ABU just cakap sengaja nak cube sumthing different.

Pak ABU dan Mak Lisya
Jejaka-jejaka macho
Maka, melekatlah Pak ABU dari tahun 1 sampai la tahun 3 join menda alah ni. Tapi Pak ABU bukannye join tarian je. Macam-macam Pak ABU mencapubkan diri. Contohnye, gamelan, teater, dikir barat dan banyak lagi la.

Walaupun Pak ABU sedar Pak ABU ni gagah perkasa, macho, kacak dan seangkatan dengan beliau, tapi aktiviti seni Pak ABU tak tinggal ok!

Kalau dalam tarian kena lembut-lembut sikit kan...(HEY!Pak ABU tak pondan ok!), tapi bila main sukan Pak ABU jadi macho tau. APA???Pak ABU main sukan???What the.....Tak percaya...tengok la gambar berikut:

Squash : Game lepas geram
Lawn Bowl: Game ni la buat Pak ABU jadi gelap sikit..Dulu Pak ABU putih ok!

Haaa...tak percaya lagi? Tu la...jangan ingat Pak ABU ni kaki tak bedung ye..

Sukan yang paling Pak ABU minat sudah tentu sukan squash dan lawn bowl. Pak ABU injured pun sebab main squash la...yapeda....

Sekarang Pak ABU dah pencen dah....Bagi la peluang pada budak-budak junior pulak..Tak gitu?


Pergilah Kau dari Hidupku

KAU!
Ye....KAU lah!
Tolong berambus dari hidup aku!
Aku tak perlukan KAU lagi..
*Ini kata akal

Ahhhhh...kemana KAU pergi ni?
Di saat aku perlukan KAU,
KAU tiada disisiku
Aku perlukan KAU sekarang...
*Ini kata hati
Begitulah dilema yang dilalui oleh seorang perokok tegar yang bernama ABU ALI..

Setiap kali Ramadhan saban tahun, beliau menyimpan harapan semoga akan berhenti merokok. 

Namun keadaannya tetap juga sama. Rokok masih di celah jari.

Bilakah beliau akan terus berhenti?

Kita nantikan sahaja waktu itu.

*Nota tutorial: kali ni siyes...kejap lagi aku berhenti dow...berhenti sebab aku puasa..time berbuka, aku hisap balik...ngeh3


Sunday, August 29, 2010

Don't Talk!!!


Salam...

Ada aku kisah? satu kisah yang terjadi pada beberapa hari lepas. Semasa Pak ABU nak keluar mencari pasal makan untuk sahur bersama driver setia Pak ABU iaitu Pak Popo, kebetulan pulak gate kolej dah ditutup.

Pak ABU dan Pak Popo keluar dari kereta untuk membuka pintu gate tersebut. Semasa Pak ABU sedang berusaha keras untuk menolak pintu gate berkenaan, Pak Popo didatangi Pak Gad (guard). Beliau bertanya mahu pergi kemana. Pak Popo menjawab dengan ikhlas tujuan kami berdua.

Pak Gad: Nak pergi kemana ni?

Pak Popo: Keluar makan sahur.

Pak Gad: Dengan sape?

Pak Popo: Kawan saya.

Pak ABU terus pergi ke arah mereka berdua bila tengok Pak Gad tu lama membebel kat Pak Popo. Terus Pak ABU cakap, "saya penyelia". Pak Popo masuk ke dalam kereta kembali.

Pak Gad: Owh..penyelia takpe la. Saya dah tutup pintu gate. Kalau selalu dibuka, nanti senang orang keluar masuk. Kita ada undang-undang, kena patuh pada undang-undang. Blablabla...bebelbebelbebel....

Tiba-tiba je Pak ABU boleh spontan keluarkan ayat "SHUT UP.DON'T TALK!" sambil menunjukkan jari ke arah Pak Gad tu. Wah...Pak Gad tu terus diam. Pak Popo yang berada dalam kereta sudah ketakutan melihat Pak ABU begitu garang sekali.

Lebih kurang camni la Pak ABU buat kat Pak Gad tu

Sambil menutup pintu pagar, Pak Gad tu turut membantu menolak.

Bila dalam perjalanan, Pak Popo diam tak berkata apa-apa. Lama sikit, baru la beliau bersuara. "Ko marah Pak Gad tu ke?Gile garang. Takut aku...".

Nasib la kan..sape suruh bebel tak tentu pasal. Dah memang tugas dia berkawal. 

Memang beliau tak bersalah kalau nak bercakap pasal undang-undang whatsoever la. Tapi agak-agak la...Unit keselamatan kolej tu Pak ABU yang pegang. Macam la Pak ABU tak tau pasal undang-undang kolej. Ada hati nak cakap pasal undang-undang konon. Habis tu, aduan yang Pak ABU dapat pasal Pak Gad tu skodeng student kat floor ape cerita??? Kurang ajar!

*Nota tutorial : memang cari pasal..tapi kesian jugak tengok Pak Gad tu kena maki free2 je..haha...geram pun ada sebab Pak Gad tak boleh diharap..SILAKA!


Kisah Si Gadis Buah

Lokasi : Pontianak, KalBar, Indonesia

Masa : Bulan Jun

Apakah yang mereka berdua jualkan?

Pantun Kahwin

(UNTUK RINGAN-RINGANKAN KEPALA JE)

Before marriage,
Darling here.. darling there...
After marriage,
Baling here... baling there..

Before marriage,
I die for you. . .
After marriage,
'You die, up to you. '
Lagi lama married,
You die I help you!

Before marriage,
You go anywhere. . I follow you.
After marriage,
You go anywhere. . up to you.
Lagi lama married,
You go anywhere, better u get lost!!

Before wedding,
You are my heart, you are my love..
After wedding,
You get on my nerves.

Before wedding,
You are sweet and kind just like Cinderella
After wedding,
You are worse than godzila
 
Before wedding,
Roses are red, violets are blue. Like it or not, I'm with you
After wedding,
Roses are dead, I am blue. You get on my head, I sue you!

Before wedding,
Every makan he brings you to Shangri-La
After wedding,
You want to go, he says you wait-la!

Before wedding,
She looks like Anita Sarawak
After wedding,
Don't know whether katak or Pontianak
 

Susah atau senang? Pilihan di tangan anda

Jika diberi pilihan sama ada menaiki eskulator dan tangga, mana 1 yang anda akan pilih? Semestinya anda akan memilih eskulator. Alasannya semua sama iaitu memudahkan anda.

Memandangkan hakikat penggunaan tangga kini makin kurang, ada sebuah tempat telah berusaha untuk mengubah tangga untuk menarik perhatian pengguna menggunakannya. Saksikan video di bawah:



Menarik bukan? Di Malaysia bagaimana pula? Jika dibuat sedemikian rupa, apakah masih ada masyarakat yang ingin menggunakan tangga? Fikir-fikirkan...

*credit to Pianotrappan - rolighetsteorin.se for the video