Monday, May 31, 2010

Mari Mengira


1

2

3

4

5

hari lagi untuk terbang ke Pontianak, Kalimantan, Indonesia...
hari yang dilalui makin hari makin stress...
TENSION!!!

Rahsia


I opened my eyes
And greeted the new day
I follow your path way
To the secret of my pains

Can you free me
From these unsafe grounds
Secret tell me where did she drown

I'm moving away
But captured in your chains
I saw you in those waves
Those eyes, such pain

My heart knows
My mind knows
I am torn
My mind knows
When you're gone
I'm forelorn

Another Me


If you search for enrichment
And injure others
Earning more that you can spend
You'll pass the borders

When you think you've succeeded
But somethings missing
Means you have been defeated
By greed, your weakness

This fantasy is not enough for me
I want it, I'll take it away from you
Your misery that softly incites me
All I do is using, abusing you

Life is often miserable
In the search for happiness
The power's so desirable
They bring so much distress

Life is often pitiful
In the search for blessedness
If we weren't so insatiable
There would be much more than less

Life is often cynical
In the search for hopefulness
We're only wanting more and more
So we got into this mess

I cannot see why you'd be another me
I just take care of myself and no-one else

All that you've taken from others
Will be taken from you
All that your dissonance smothers
Will then come back to you
Whatever happens tomorrow, and whatever you do
Just keep in mind that the source and end is you

Solitary

Living at different places
Evading into various spaces
My compass has broken; im losing the way
An ongoing madness has led me astray

My past breathes down my neck
And it seems now that all i can do is
Go back to beginnings when all lay ahead
A fading illusion now plagues me instead

I follow elusive paths
It seems they've been written in stone
And the door to a new life is closing so fast
Burning the bridges will not bring me back

I know that in me there's still a place that fulfils me
A sanctity here that i call home and run to
When winter descends,
If i try can i find solid ground

Or am i just wasting time?

Maka, Berguguranlah Bunga Itu


Gugur bebunga layu terkulai
Takkan bisa bertaut kembali
Gugurnya hanya sekali
Jikalau gugur, tiada berganti

Wednesday, May 19, 2010

Kesilapan Sama

Saw the world turning in my sheets and once again I cannot sleep.
Walk out the door and up the street; look at the stars beneath my feet.
Remember rights that I did wrong, so here I go.
Hello, hello. There is no place I cannot go.
My mind is muddy but my heart is heavy. Does it show?
I lose the track that loses me, so here I go.
And so I sent some men to fight, and one came back at dead of night.
Said he'd seen my enemy. Said he looked just like me,
So I set out to cut myself and here I go.
I'm not calling for a second chance,
I'm screaming at the top of my voice.
Give me reason but don't give me choice.
'Cause I'll just make the same mistake again.
And maybe someday we will meet, and maybe talk and not just speak.
Don't buy the promises 'cause, there are no promises I keep.
And my reflection troubles me, so here I go.
I'm not calling for a second chance,
I'm screaming at the top of my voice.
Give me reason but don't give me choice.
'Cause I'll just make the same mistake,
I'm not calling for a second chance,
I'm screaming at the top of my voice.
Give me reason but don't give me choice.
'Cause I'll just make the same mistake again.
Saw the world turning in my sheets and once again I cannot sleep.
Walk out the door and up the street; look at the stars.
Look at the stars fall down.
And wonder where did I go wrong.

Monday, May 17, 2010

Di Suatu Ketika... (Part 2)

 
sambungan dari kisah Di Suatu Ketika...(Part 1)...

Selamat sore kepada semua umat manusia sekalian...

Dah lama nak post entri sambungan kisah ni..tapi segala bagai caci maki semua lepas kat mukabuku aka facebook..Sebab tu aku agak malas nak taip..Ntah macam mana petang ni aku jadi terlebih rajin pulak nak merapu kat blog ni...

Ok2...dah..back to my topic..last entri hari tu pasal geng The Black Sahabat kan? So kali ni aku nak story sikit pasal geng2 yang lain pulak.

Bermula dengan geng:

 JIK/JTK Sesi 2007/2008

JIK/JTK:
  • Apa itu JIK dan JTK? JIK tu bernama panjangnya as Jawatankuasa Induk Kolej manakala JTK tu lak Jawatankuasa Tindakan Kolej. Bawah JTK ada pula biro-biro khas dia dinamakan sebagai JKP. Assudah..amenda pulak la JKP tu? JKP bererti Jawatankuasa Kerja Perkembangan.
  • Jawatan ni ditubuhkan sebagai badan perwakilan pelajar untuk memantapkan lagi pengurusan kolej (cewah..macam hebat je bunyinye).
  • Dipresidenkan oleh En. Nasrul aka Arul, ditimbalankan oleh En. Shum Khai Yeap, S/U kesayangan ialah Cikgu Mila dan Ya Shin sebagai ceti halal kami.
  • JKP-JKP lain pula terdiri daripada Wan Azam (JKP Sukan dan Rekreasi), Sarah (JKP Kebajikan dan Perpaduan), Kee Soon (JKP Akademik dan Intelektual), Alfian (JKP Kenegaraan dan Patriotisme) aku pula sebagai Pengerusi JKP Kesenian dan Kreatif.
  • Aku sebagai pengerusi JKP Seni ade la buat beberapa pembaharuan time ni. Contohnya
  1. aku masukkan elemen seni visual kat penghuni2 kolej - khat, batik, anyaman, ukiran dsb
  2. beli set gamelan, akustik, band dan dikir barat (sampai kena marah dengan bos)
  3. usulkan studio seni untuk latihan - now dijadikan dulu bilik gamelan
  4. wujudkan kelab tarian moden, dikir barat, band akustik, dan upkan drama
  5. buat sistem bilik kostum
  6. aku cuba buat kelab tu sebagai kelas which is yang mana tak tau main gitar sampai leh jadi amatur for example
  • Time ni gak aku cuba request nak buat 1 gazebo kt area taman..Tapi tak kesampaian sebab takut taman tu dah xde serinya. Takpe la..bukan rezeki aku..
  • Keje JTK time ni memang enjoy sebab masing-masing bagi support dan komitmen yang tinggi.
 *****


Pak ABU and PUOK

PUOK:
  • Puok ni pun sebenarnya geng-geng pantai timur gak..Tapi puok ni kebanyakan nye berasal dari negeri Cik Ct Wan Kembang aka Kelantan.
  • Aku selalu lepak kat bilik depa ni dan boleh kata semua aktiviti mesti bersama mereka. Contoh aktiviti:

aktiviti setiap penghujung semester kami: bbq!!
  • Ahli terdiri daripada Mae Shatooman, Jinxer Zai, Matyie Sumbat, Mat Ley Berat, Mat Dafi Afro, Mijie, Pi'e, Wandy Ngoh, Mang Ganu dan Ayie Memorabilia.
  • Melalui puok ni gak la aku makin fasih kecek Klate dan yang paling penting hubungan adik-beradik antara aku dan Ayie makin erat.
  • Puok sampai sekarang masih bersama. Walaupun kini aku sudah bergelar penyelia dan ahli puok lak dah banyak yang bakal grad, namun semangat setia(pada)kawan masih utuh. Kini, hanya Mae Shatooman dan Wandy Ngoh masih sudi menemani aku. Tapi sampai bila?

Pelbagai kisah hidup suka dan duka semasa berada di Universiti Malaya yang aku cintai ini. Segala coretan itu hanya mampu aku semadikan dalam jiwa dan minda aku ni. Tak termampu aku menulis dan meraban dalam blog ni semata-mata kerna terlalu banyak yang indah dan pahitnya. Dan aku yakin anda semua especially pelajar2 UM mesti mempunyai kenangan mereka yang tersendiri. Kesimpulannya, hargailah kenangan bersama rakan-rakan anda selagi masih bergelar mahasiswa. Selepas ini, anda pasti akan merasa kehilangan mereka seperti yang aku lalui tatkala ini.

Sunday, May 16, 2010

16 Mei Kembali Lagi


SELAMAT HARI GURU
kepada guru-guru di Malaysia..

Pak ABU nak dedicate lagu tema hari guru 2010 ni pada semua guru-guru yang pernah mengajar Pak ABU suatu ketika dahulu..

GURU PEMBINA NEGARA BANGSA

Bersedia melangkah megah
Walaupun sukar baktiku curah
Demi mu ibu pertiwi
Sumpah ku lafaz janji kukota

Berikrar eratkan bangsa
Kukuhkan cinta kepada Negara
Berjasa terus berjasa
Menyebarkan ilmu tiada batasnya

Guru Pembina Negara Bangsa
Gagah perjuangkan visi Negara
Bangunkan jiwa yang pelbagai rupa
Demi agama dan nusa tercinta

Guru Pembina Negara Bangsa
Tetap Unggul senadakan suara
Sehaluan menggapai matlamatnya
Cemerlang dan gemilangkan Malaysia

Pencipta Lagu : Khairulrizam bin Khalid
Pencipta Lirik : Ili Nurbahirah bt Baharudin
Pengubah Muzik : Marzuki bin Tambi


* SMKJ: Teacher Rohani, Cikgu T aka Kak T, Miss (bajet muda lagi konon..haha..) Zuzalyna, Miss Pang, Cikgu Din, Cikgu Borhan aka Cikgu Bob dan lain-lain. Dan yang paling terutama sekali sudah semestinya seorang guru yang juga bertindak sebagai seorang ibu kepada Pak ABU iaitu Cikgu Khazmah Kamarom. 

Terima kasih semua bekas guru-guruku kerana mendidik diriku ini sehingga ke tahap ini dan insyaAllah akan melangkau ke tahap yang lebih tinggi. Doakan kejayaan bekas anak muridmu ini.

Tak dilupakan juga kepada rakan-rakan bakal guru yang mengambil jurusan perguruan di maktab-maktab mahupun IPTA seperti Mila (UM), Tqa Ghazali (UM), Fakrul (IPGM), Zubar (UPSI), Safad Dilla (UPSI) dan ramai lagi. Pak ABU berharap anda semua dapat mendidik anak bangsa kita dengan jayanya.

Dan last but not least, rakan-rakan Pak ABU sendiri iaitu Mamat Hamid, Keri, Ezir, Raja Norma dan seangkatan dengannya.. Jangan lupakan Pak ABU ni ok!

*Nota tutorial: -takde ke hari pensyarah dan tutor?tak aci la cmni..haish...

15 Mei...

Tanggal 15 Mei 2010...

1 tarikh yg sangat bermakna...

Ada apa dengan tarikh tu?


Yezzaaa...itulah dia...ulangtahun kelahiran Pak ABU yg ke-2?.

Tarikh 15 Mei 2010 merupakan tarikh yg cukup bermakna dalam hidup Pak ABU sebabnya tahun ni la pertama kali Pak ABU dapat celebrate dengan rakan-rakan..

Makan Dominos Pizza..lepas tu pergi main bowling..(sori ye..xde adegan membaling telur tahun ni)...syukur!!haha...

Even Pak ABU sangat enjoy time ni, tapi still merindu adik n rakan-rakan Pak ABU yg berada di kampung..takpe la...nak buat cmne...takde rezeki...

So dikesempatan ni, Pak ABU nak ucapkan jutaan terima kasih kepada rakan-rakan especially Ranie, Popo, Pian, Na, Maxa, Mazlina, Izzah dan Sueno sebab luangkan masa celebrate Birthday Pak ABU. Even kita semua dalam keadaan bz yg teramat sangat, tapi still boleh enjoy.

Kepada semua rakan yang wish Pak ABU, terima kasih banyak-banyak..terima kasih sebab masih mengingati diri yg hina ini..

*sedang memilih menu santapan

*nota tutorial: lepas ni kita hangout lagi sebelum bertolak ke Indonesia..

Thursday, May 6, 2010

Mana sos cili?

Skenario Pertama

Semalam ada orang tolong tapaukan Popeyes. Sebab kenyang, aku simpan kat dapur. Sos cili pulak aku simpan kat dalam peti ais...



Skenario Kedua

Selalunya, kalau aku nak pergi makan kat mana-mana, aku akan  mengajak rakan-rakan. Kalau bukan aku yang belanja depa, depa akan belanja aku or paling busuk pun bayar sendirian berhad. 

Terbaca dalam FB seorang rakan yang mengajak rakan lain pergi KFC..



Terasa hairan dan jelek kerana aku tidak di'undang'. Tertanya-tanya juga apa sebabnya. Masuk kali ni, dah lebih 5 kali berlaku. Tapi hakikatnya, itulah lumrah kehidupan yang sememangnya PALAT. Cuma aku pasti hari esok masih ada..

Skenario Ketiga

Malam semalam terasa nak sambung makan Popeyes kat Kafe Abg Zul dengan pembeli Popeyes tu. Bukak peti ais..terkejut beruk bila sos cili yang baru je aku simpan dah lesap. Kemana pulak beliau berjalan? Haaisshhhh.... BADIGOL betul!

Ahhh...pegi mampos la. Tak mati pun makan ayam takde sos. So aku blah ke kafe

Kesimpulan

Bile relatekan ketiga-tiga skenario tu, sekarang baru aku tau kemana hilangnya sos cili aku tu..dan kini baru aku tau, selama ni aku memang tak diperlukan dan selalu diketepikan. TERIMA KASIH BANYAK2!

MANA SOS CILI AKU????
(kalau entri aku berapi camni, agak2 kena cili tak mulut tu??wakakaka...)

Sunday, May 2, 2010

Di Suatu Ketika...(Part 1)

Semalam...sedang khusyuk belek2 folder kat lappy ni...tiba-tiba aku terjumpa beberapa keping gambar semasa Pak ABU dan rakan-rakan mula menuntut di UM.

Bila tengok gambar-gambar tu, timbul macam-macam aznil perasaan. Terharu, sedih, gembira, kelakar...macam-macam la ada..

 Pak ABU dan Team HURU-HARA
HUru-hARa Team: 
  • team ni memang terkenal dengan ke'keypoh'an dan kepoyoan sebab selalu buat kecoh kat mana-mana.
  • ahli kumpulan ramai gak sampai Pak ABU sendiri pun tak ingat. Tapi antara tulang belakang team ni: Enat, Popo, Pian, Elo, Polin, Fad dan Pak ABU sendiri.
  • time ni, kami sangat rapat dengan seorang penyelia kolej bernama Dalbir Singh sebab dia pun masuk air..ngeh3..(even masuk air, sekarang beliau dah jadi Dr. Dalbir Singh ok!).
  • antara beberapa aktiviti gila yang pernah kami buat: melepak kat Bukit Cinta sampai pukul 3 pagi, keliling 1 UM malam hari, makan satay Kajang cicah kaya dan minum air sirap bandung 1 jag besar (zalim gila) dan yang paling pasti, hampir kesemua ahli team ni dapat jadi Pembantu Mahasiswa.

Pak ABU bersama Kumpulan Inderatari
Kelab Tarian Inderatari KK8:

  • idea nak join tarian ni bermula semasa Minggu Halunsiswa. Masa ni, Pak ABU dah nekad nak meneruskan sikap Pak ABU yang sentiasa aktif sejak di kaki bangku sekolah lagi. Tapi kali ni Pak ABU nak cuba dengan sesuatu yang baru. Maka, terpikir la nak join kelab tarian.
  • batch Pak ABU (06/07) dikatakan group pertama yang penari lelakinya tidak pondan (opss...sori..jangan terasa ye). Mana tak nya, selain seni, Pak ABU dan seorang rakan Alep namanya juga merupakan atlet.
  • penari-penari lelaki terdiri daripada: Alfian, Alep, Fuad dan Pak ABU. Penari wanita pulak: Eyla, Lisya (our senior), Dayah, Kak Hera, Farah itu Farah ini, Huda PALAPES dan Intan.

Team Pantai Timur
Team Pantai Timur:
  • kat UM ni memang ramai pelajar yang berasal dari Pantai Timur. Kalau tak percaya, sila la buat kajian.
  • 1 perkara yang anda perlu tau tentang Pak ABU adalah Pak ABU tak pernah diskriminasi dengan orang Kelantan. Walau sikap mereka dikatakan suka hidup berpuak, tapi Pak ABU cuba buktikan yang mereka juga mampu menerima orang luar dari negeri mereka (bajet diri peace-maker..poyos la ABU).
  • jujurnya, Pak ABU berasa senang hati mempunyai kawan sebagaimana mereka yang sentiasa gembira. Bila Pak ABU berduka, mereka pasti akan menceriakan Pak ABU.
  • Mamat Hamid umpamanya, banyak mengubah hidup Pak ABU dan ajar Pak ABU hidup kesusahan (tq so much Mat). Anggota-anggota lain pun tak kurang hebatnya: Hidzir Hamzah, Fikri, Kerol, Dodih, Keri, Hadi, Ustaz, Kerul Rijal dan seangkatan dengannya.
The Black Sahabat Crew
The Black Sahabat:
  • ditubuhkan oleh kami-kami yang belajar seni di APMUM terutama yang menjadi blacklisted crew dan pelakon Pementasan Puteri Hang Li Po 2007 di Panggung Bandaraya. Maka, tertubuh la sebuah band yang dinamakan sebagai The Black Sahabat (idea dipetik daripada Black Sabbath dan diMelayukan).
  • ahlinya terdiri daripada Bai (SEXsafon), Jilin Umpi (Lead Guitar), Mamat (Bass), Leeya EMO (Singer), Pija Mokja (Rebana Ubi), Pak ABU (Keyboard), Pa'a (Belly Dancer) dan Jin Afrit (Drummer).
  • antara lagu popular yang pernah dialbumkan: Tanda Kasih (version metal), Mimpi yang Maut, Sepak Terajang (skinhead version) dan Kuchalana (reggae unpluged).
  • kumpulan berpecah setelah salah seorang ahlinya telah insaf dan menjadi anak makmun yang soleh dan sejati.
Tapi, semua tu hanya tinggal kenangan. Kini, masing-masing membawa haluan sendiri. Namun begitu, ikatan ukhwah yang terjalin tidak akan dilupakan sama sekali. Biarlah hubungan ni berkekalan

Saturday, May 1, 2010

Kelibat KORUPSI


Korupsi/seleweng/memutarbelit dan seangkatan dengannya...

Entri kali ni ada kena-mengena dengan entri mencari konklusi yang aku postkan sebelum ini. Aku rasakan persoalan takde "ong" yang aku tulis dalam entri tersebut memang benar-benar berlaku ke atas aku. Jadi, untuk entri kali ini, aku akan postkan tentang kisah xde "ong" yang pertama yang melibatkan KORUPSI.

Kenapa perkara ini harus terjadi dan berlaku dalam kehidupan masyarakat kita? Aku juga tak terlepas dari menjadi mangsa rogolKisahnya bermula apabila aku ditawarkan menjadi Pembantu Penyelidik (Research Assistant) di salah sebuah IPTA. Gaji yang ditawarkan kepada aku dan telah disahkan oleh pihak universiti agak besar. Justeru, dapatlah menampung kehidupan harian aku sebagai seorang pelajar (actually sudah memadai pun). Namun, krisis tercetus apabila dengan sengaja atau tidak (aku pun tak berapa pasti), aku ada menandatangani satu perjanjian dengan bos projek aku dan bersetuju untuk memberikan RM800 dari gaji aku itu kepadanya. Dan aku pula telah bertindak bodoh (masuk ni dah ada 8 orang cakap aku bodoh) sebab sign agreement tu tanpa bertanya kenapa harus aku memberikannya wang sejumlah itu. Kini, aku sedang mengalami dilema yang teramat sangat kerana desakan dari bos aku itu (boleh kata setiap masa bertanyakan tentang gaji aku dengan pegawai bendahari). keadaan ini.

Kini, kes krisis gaji aku itu dalam penyiasatan. Harap-harap dapat diselesaikan dengan cara baik dan profesional. Bukan isu duit yang aku perjuangkan, tetapi isunya disini adalah isu mempergunakan diriku untuk kepentingan peribadi. Jika tindakan bos projek aku itu betul, aku relakan wang gaji tersebut diserahkan kepadanya. Dan aku pula, biarlah aku mengundur diri dari projek tersebut kerana aku tidak sanggup dipergunakan lagi.

Apa kena mengena kisah diatas dengan nombor 4? Dalam entri lepas, aku ada terangkan tentang nombor 444 yang mungkin bermaksud takde "ong" dan mungkin bermaksud wang (shift + 444 = $$$). Kesimpulannya disini, walaupun aku dapat $$$, tapi hati aku tak gembira sebab aku terpaksa berikan $$$ tu kepada bos projek aku. Mungkin sudah ditakdirkan takde rezeki atau takde "ong". So, jelas kan?

Walaupun begitu, aku tetap bersyukur. Mujurlah ada mantan Ketua Jabatan aku yang support tindakan aku sebab memberitahunya (walaupun kena sebijik bodoh..adeih...haha..), kakak-kakak, abang-abang dan pakcik-pakcik staf fakulti dan kolej yang supportnasi nasihat (sekali lagi kena 2 3 biji bodoh...aduyai..ngeh3...), rakan-rakan sekelas, teman rapat, rakan-rakan penyelia kolej, rakan-rakan junior dan yang paling penting bos utama aku iaitu pengetua kolej yang banyak bagi sokongan  dan prihatin dengan krisis gaji aku (dan tak pasal-pasal kena bodoh lagi sedas dua..huhu..). Jadi, moral of the story-nya, (kalau taknak dapat title bodoh free2 je) baca dulu segala surat perjanjian dengan teliti sebelum tandatangan. Kalau tak faham, janganlah malu bertanya (lagi-lagi kalau bahasa yang digunakan dalam bahasa asing). dan bagi

Kepada pengetua yang juga menjawat jawatan sebagai timb. pengarah bahagian pengurusan geran penyelidikan, saya memohon maaf kerana tidak memberitahu bos awal-awal. Saya taknak keruhkan keadaan. Selagi saya boleh uruskan sendiri, saya akan cuba sedaya upaya selesaikan masalah tu. Kepada mantan ketua jabatan pula, saya juga mohon maaf kerana lambat mengadu dan tidak maklumkan kepada puan (beliau juga salah seorang ahli dalam projek tersebut). Terima kasih semua dan maafkan segala kesalahan bodoh aku itu.

Teringat lagu kelibat korupsi by One Buck Short di kala zaman moodamoody dooloo...huhu..

Verse 1:
Bertapa hebatnya kita membeli isu terkini
Fakir miskin terpedaya
Orang kaya semakin kaya
Bagaimana kita nak maju asyik mereka rembatkan
AP senang didapat
Projek besar diorang rembat


45 hitam biru mencari-cari
tujuan
Aku dia kita mangsa
Hal kecil menjadi besar
Apa lagi yang kita semua perlu lakukan
Bangsa kita keluar malam
Maruah bangsa semakin curam


Chorus:
Ingat kita takut?!
Apa mengarut?!
Kita tunjukkan!
RAKYAT KEDEPAN!


Verse 2:
Bertahun-tahun akan kita merasai sengsara
Peperangan yang tak sudah!
Cari harta mengambil tanah!
Walau sekarang kita hidup hidup dah cukup mudah
Tak cukup tamak harta
Cari makan mereka kata


Dikir Barat:


Bak Kata
Cerita pendek
Kita harus
Kerja sama


Jaga jaga
Jaga nama
Kalau jatuh
Depa pijak


Kerja sama
Boleh maju
Jangan malas
Jangan tipu


Makan rasuah
Tikam belakang
Semua ini
Buat rosak


Tukar cara
Kita fikir
Baru hapus
KORUPSI!


Tukar cara
Kita fikir
Baru hapus
KORUPSI!

*Nota tutorial: entri ini bukan untuk memperbesarkan isu dan memburukkan nama mana-mana pihak. cuma ingin menjelaskan beberapa perkara tentang kekusutan yang dialami dan semoga ianya menjadi iktibar dan pengajaran kepada rakan-rakan yang lain supaya menjadi lebih berhati-hati.