Tuesday, August 31, 2010

Jepun Menjajah Malaysia


Salam...

Jika anda lahir pada tahun 80-an, amat mustahil jika anda tidak pernah menonton cerita wira kanak-kanak seperti Gaban, Suria Perkasa Hitam (Masked Rider) dan sebagainya.

Pak ABU ingat lagi..cerita hero yang kesemuanya datang dari Jepun ini membuatkan Pak ABU dan rakan-rakan sangat taksub sampai sanggup ponteng sekolah dan ponteng mengaji.

Jadi, entry kali ni, Pak ABU nak imbau kembali kenangan sewaktu kita kecil-kecil dahulu. Saksikan...

GABAN



SURIA PERKASA HITAM (MASKED RIDER)



FLASHMAN



JETMAN



CYBERCOP



*Selepas hero-hero kita ni pencen, barulah ada hero-hero dari negara Barat seperti Mighty Morphin Power Rangers..
*Sekadar menyebut beberapa jenis hero. So, tak perlulah Pak ABU ungkit kisah Ultraman dan sabagainya kerana mereka semua sangat popular kot sampai sekarang.

*Nota tutorial: zaman kita ada kenangan kita tersendiri...zaman sekarang lain pula kisahnya...

19 comments:

Azmi said...

keh3
betul tu pak abu.lepas jepun barulah negara barat buat cerita2 macam tu.
budak sekarang ada kisah dia sendiri...

A.B.U said...

hahaks...tu r pasal..tp pe2 pn, yg jepun gak best...

anem** said...

yeargh! cybercop best!

A.B.U said...

eh..hanem pn sempat ke?wah..hebat..tp xleh challenge Qumar.kan3?ahaks

hentakbelipat said...

pehh aku minat gila kat cybercops nh..gila punya

mijieywardie said...

G pernah bercita-cita nk jadi flasman dan robocop suatu masa dulu..

anem** said...

hahaha. cybercop sampaila zaman 90-an.hehe~ suka gila kot time tu. dulu ada satu lagi geng power ranger jepun. tak ingat nama tp power kot. hehe~

eh Qmar modern power ranger kot. sape leh lawan. BERTUKAR! hehehe~

missSenget said...

citer maskman...citer thunder cat..
err...citer tomatoman termasuk dlm wira x?? hehehe~~

A.B.U said...

hentak belipat: ak pn same..minat gile2..sib bek x jd gile

g: siyes??so skrg jd x?hehe...

anem: bertukar tu sailormoon S la...haish

missSenget: itu geng2 barat...ade gak nk cite pasal tu..tp kemudian la...tunggu ek

anem** said...

hahahahahahaha! siang power ranger, night time sailormoon S la ea.
:D:D:D:D

A.B.U said...

kan dh ckp..dia leh take part both maa...hehe

F.I.C.K.R.Y said...

Nie yang wat aku jeless pasai bukan kategori baby 80-an kehkehkehhh...
Kalo tyme 90-an citer Dragonball jer la yang aku ingat. Tak layan sangat citer kartun pasai TV selalu jahanam pasai aku selalu dok tibai hentam sama dier..
Dah arwah pon beliau.. maseh lagi simpan tv tue kat stor~

Nanti incik ABU tolong buatkan permainan budak2 era 80-an plaks yea...

Harap cadangan ini dapat dipertimbangkan dengan sewajarnya... Just nak imbau kenangan tyme bujang2 dulu hakhakhakkk...

Oryte?!

A.B.U said...

haha..ape pnya ganaz la inchik fickry ni...tv pn leh hancur...haish...

ade dlm plan nk tulis pasal permainan n makanan jajan...saje2 je nk imbau balik kenangan2 kecik2 dlu

tunggguuuu

nidus2 said...

Ini Pak Nidus lahir tahun 60..cerita zaman tu yang sohor ialah GIGANTOR iaitu katun Robot kemudian barulah Barat tiru..cuba google...

A.B.U said...

oak nidus: x kenal la gigantor tu pak nidus...mgkn bukan zaman sy kot...dh google tp siyes x kenal..huhu

uchiha ct-k said...

waahaha...
ade byk nak tulis nih...
1) ko tertinggal maskman r....
2) kte ingat lagi flashman adelah cite jenis ni yg 1st kte tgk....ingat lagi name watak die...wane merah : jin ; kuning : sara ; pink :lu
3) cybercop plak ske wane biru..adek kte chop wane putih sebab wane putih tu ade radar macam piring astro kat bahu die...yg cybercop merah tu kalo nak upgrade kuasa die punye tanduk pun muncul...
4) jetman adelah citer tokubon yg last kte tgk...wane wira2 die dah ubah sket..kalo cite2 laen kuning adelah pompuan, dlm jetman kuning adelah lelaki, gemuk plak tu...yg wane itam tu mule2 die taknak jadik jetman sbb die ni mcam jahat sket...dan die ske kat jetman wane putih pink tu...
5)yg cybercop tu pompuan tu tugas die tekan nombor kod utk bagi senjata kat kengkawan die...senjata tu muncul dari bawah tanah...
6) kalo dalam maskman lagu tema die ade macam main tali pastu buat isyarat tangan....macam isyarat tangan naruto pn ade...
7) tomatoman macam yg misssenget tu cakap dari jepun r...lagu die "tomato tomato ee tomato mato...tomatotomato!" watak die maen permainan yg lambung2 bola tuh...
8)dulu kakak kte slalu cakap yg jadik gaban tu lagi hensem dari suria perkasa hitam tu...bila tengok balik video yg ko letak tu, kte pikir banyak kali nak kate die tu hensem ke tak......
9) siot je video yg cybercop ngan suria perkasa hitam tu...sape la yg buat "subtitle" die tuh...hahaha...
10) saje nak cukupkan smpai 10....panjang kn kte komen....?waahahha....btol2 mengimbau kenangan ah! hehe....

A.B.U said...

humangaih..byk gile ko komen umai weh...haha..xpe2...ak terlupa sgt2 pasal maskman tu..korg2 kat sini gtau br ak terperasan...xpe..nanti ak upload sambungan pasal maskman ok?

gile gempak ko leh ingat sume2 ni...ak pn x brape ingat dow...hebat2

uchiha ct-k said...

hahaha....tengkiu..tengkiu.... :p

ntah r...bende2 kecik camni leh lak ingat...tapi bile bende2 besa yg laen jadik cam nyanyuk lak...hampeh...

A.B.U said...

itu petanda bahawasanya anda dah tua..ngeh3