Tuesday, August 17, 2010

Murtabaking (versi loghat Pahang)

Hari Sabtu (14 Ogos 2010) baru ni, kome balik ke kampong Jantet Peri (Kg. Jerantut Feri, Jerantut, Pahang). Bese le, bulan-bulan pose camni nok juge rase makanan mok masok. Kalo balik kampong je, mok kome masok macam-macam le. Ade je die tuh masok itu ini.

Hari tuh, mok kome buat laksam dan abang ipor pulok nok makan sup gear box. Mok kome hajatnye nok buat banyok menda...ayam percik la...bubur lambok la...haish...banyok benor..Kome cakap tok payoh le banyok-banyok. Bukan nok makan sanget pon. Tamboh pulok makanan beli kat bazor lagi. Aduyai...boncit le perut kome camni.

Kalo pergi bazor tu, makanan yg tok penoh tinggey (tinggal/miss) mesti le motabok Peri. Hok speselnye motabok Peri ni sebab saiz die besor. Tiap-tiap tahun pulok, harga naik serengget (RM1.00). Sekarang harge motabok Peri tu 7 rengget doh. Kome nengok saiz same je besor nye. Kat bowoh ni kome letok gambor motabok Peri tu:

* Kome curik gambor dari fesebuk Nizam..ngeh3...
Motabok ni tok same dengan motabok kat tempat lain. Saiz die memang besor le...Inti pon lain. Kalo kat tempat lain, intinye kentang, telor, sayor kobeh dan dageng hancur seciput. Motabok ni jangen harap le nok jumpe menda-menda tu semue. Dalam die, dageng bukan main banyok lagi weh. Kome tok pedo'oh. Deme patut try. Pendek kate, makan sebijik pon deme semue takyoh la makan nasik doh lepaih tu. Haha...

*Nota tutorial: 1st time try tulis loghat Jerantut. Kalo saloh, kome mintok maah le...

6 comments:

Malek Ku said...

meme mutabok ni banyok dageng..kome doh raser..hehe

A.B.U said...

loh...aok penoh pg bazor jantet peri ke malek?matnye aok x gtau kome?haish...

Malek Ku said...

xpenoh pegi bazor jantet lagi..tapi kat kuantan pun ada satu kedai jue mutabok nih..hehe

A.B.U said...

ooo...kome ingat aok pg peri...haha...mane la nok cari motabok camni kat KL ni yek?haish...susoh benor..

Anonymous said...

uih loghat jerantut macam tu ke? tak penah tahu pn. macam kena wat kelas blaja bahasa jerantut la plak :)

A.B.U said...

lebey kurang le cmtu..ak pn br blaja..hahaha