Thursday, December 29, 2011

Seksa Untuk Seksi

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...

Baru-baru ni, Pak ABU ada menonton cerita The Biggest Loser (Couple) - Finale kat DIVA Channel (702). Dah lama tak update season cerita ni. Amat terkejut bila Pak ABU tengok seorang peserta Mike Morelli (pemenang no. 2) keluar ke pentas untuk sesi timbangan.

Michael 'Mike' Morelli Before and After
Bayangkan, dahulunya beliau seorang yang berbadan besar. Melalui program ni, Mike mampu kuruskan badannya. Walaupun menjalani latihan yang amat menyeksakan, tapi Mike cekal sehingga melayakkannya ke peringkat Final. Dan bukan itu sahaja, Mike membuktikan beliau seorang lelaki kacak.

Itulah hasil melalui latihan yang menyeksakan. Bermacam-macam cara orang nak jadi kurus. Kebanyakkannya dengan berdiet.

Kalau ikut penelitian Pak ABU, sebenarnya, kita tak perlulah berdiet sampai tak makan sehari suntuk. Cuma  biasakan diri dengan makan pada waktu yang tepat.

Aktiviti makan pada waktu yang tak sepatutnya terutama di waktu tengah malam wajib kita elakkan. Sebabnya, waktu tu la tubuh badan kita sedang mengatur dan menyimpan tenaga (tengah rest).

So, lagi elok kalau kita makan di awal waktu antara jam 7 hingga 8 malam. Kalau lapar jugak waktu tengah-tengah malam tu, makan lah salad buah-buahan, sayur-sayuran atau minum minuman serat sebagai pengalas perut.

Kalau nak kurus lagi cepat kan..Pak ABU sarankan buat SENAMAN. Cukup sekadar 15 minit sehari, 3 kali seminggu. Betul...Pak ABU dah berjaya buat! Hehe..

Alang-alang Pak ABU tulis entry ni, sekarang Kementerian Kesihatan sedang lancarkan kempen Cara Hidup Sihat. Dalam website tu ada kalkulator berat jisim badan. Yang ni pun Pak ABU dah try. Ni hasilnya:-

Berat badan unggul kot..Hehe..
*Nota sihat: Kalau tak menjadi jugak, cuba tanya pakar http://www.jillianmichaels.com/

No comments: