Tuesday, September 9, 2014

KISAH BENAR! Gila Akibat Internet Down

Assalamualaikum...

Kisah benar ni terjadi beberapa jam lepas. Harap kisah ni dapat dijadikan teladan.

Kisahnye begini...

Selewat jam 12 tengah malam waktu Malaysia, RIA (sekadar nama samaran) dengan penuh semangat kononnye nk update la entri kat blog beliau tu. Maka dimasukkan segala namapengguna dan katalaluan yg tepat dan jitu sekali. Ternyata tepat. Ah, sukanya hati RIA time tu.

Sambil RIA merenung skrin laptop dan menunggu dia loading, tetiba terpancarlah sesuatu di skrin seperti gambar di bawah ni;


"NOKHAROM!!! Ko dah kenapa tetibe je ni weh???" - Seloroh RIA dalam hati.

"Takpe. Refresh lagi. Kot2 molek lepas refresh tu."

Bila kali pertama refresh, jadi camtu. Kali kedua pon same. Bis, kalau dah sepuluh kali refresh still gak skrin macam tu, mau nye tak angin 1 badan.

"ABAH KAU!!!!"

******

RIA dah letih menghadap "kesiput-cadburyan" tu, dia pon pergi la layan cite kat TV. Tapi hati masih resah sebab tak berjaya update entri lagi. Tak lama lepas tu RIA cuba la nasibnye sekali lagi. TADAAAAA!!! Elok dah internetnya.

Tanpa buang masa, dia pun cari la bahan2 termasuk gambar2 utk didonlod. Tatkala dia tekan je button new tab tu, makanya skrin pulak jadi pegun (baca sebagai "hang") sampai RIA pn jadi terpegun.

Mana tak nye, laptop zaman purba.

Inilah bukti yang dijumpai di tempat kejadian.

Ada ke patut dia dah tau laptop IBM entah zaman bila dan masih guna 256GB-ramDDR lak tu, ada hati nak buka new tab bebanyak? Memang tak lah kan...

GILA! katanya.

*****

Internet slow - GILA!

atau

Laptop slow - GILA!

atau

Manusia slow (sebab terlalu bergantung harap pada teknologi) - GILAKAH??!!

Renungkanlah. Selamat!

6 comments:

cEro said...

In my case,
dua-dua!

Laptop aku pun purba,
internet pun slow nak mamps!

Apa boleh buat, sabar menunggu page loading....hehehe

R.I.A said...

tu ah
kadang2 rasa macam nak hempuk je lappy n modem ni ke dinding
bersabor je la
haha

anamizu said...

kes aku pulak --

laptop ok la sbb baru.
modem pulak mmg cun sbb FREE + UNLIMITED.

tapi yg rasa mcm phuiii tu bila time tenet problem. sbb selama ni dihidangkan dgn kelajuan tahap bedesup, so bila dtg time dia buat hal slow, menyirap je rasa

hahaha

Syarina Fatin said...

yang lagi tak best bila ada kerja penting nak kena buat. lepas tu kerja penting tu memang sengaja ditangguhkan sebelum ni. memang haru..

anamizu said...

bebaru ni pncwg Base Station P1 kat area aku down for about 6 days straight.. line internet lain (mcm maxis/celcom dll) mmg boleh dpt takat E je dlm kwsn nih.. mmg rasa dok dlm gua sbb xleh online & x tawu ape new updates T____T

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/